Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen nåd för Biljana Plavsic

Annons

Krigsförbrytaren Biljana Plavsic blir kvar på Hinsebergs fängelse. Regeringen avslog på torsdagen hennes nådeansökan.

Plavsic dömdes 2003 av Jugoslavientribunalen för brott mot mänskligheten till elva års fängelse. Under Bosnienkriget var hon en av bosnienserbernas högsta ledare.

Hon dömdes för förföljelse av bosniska muslimer och kroater i samband med kriget 1992 till 1995, som krävde omkring 200|000 dödsoffer.

Många andra drevs från sina hem under den etniska rensningen. Plavsic var då hätskt anti-muslimsk och stödde och drev på förföljelserna, något hon sedan dess sagt sig ångra.

Sedan 2003 sitter Plavsic i svenska kvinnofängelset Hinseberg.

I fjol höstas ansökte den i dag 76-åriga Plavsic om nåd hos regeringen. I ett brev hänvisade hon till sin dåliga hälsa, men också att hon inte ville tillbringa sina dagar med "prostituerade, mördare, knarklangare, narkomaner, rånare, och tjuvar".

Hon fick stöd i sin ansökan av Bosniens FN-ambassadör Milos|M Prica, som hävdade att fängelsestandarden var mycket bättre i Haag, där Plavsic dömdes, än i Sverige.

Kort efter ankomsten till Sverige klagade Plavsic i serbiska medier på att ventilationsluften i cellen pumpades in med sådant övertryck att hon "förvägrades rätten att andas normalt".

Enligt fängelseledningen behandlas Plavsic som de andra omkring 85 fångarna, med den skillnaden att hon är ålderspensionär och slipper jobba.

TT

Mer läsning

Annons