Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen mer vargjakt i Dalarna

/
  • Det blir ingen mer licensjakt på varg i år.

UPPDATERAD: Det blir ingen mer vargjakt i Dalarna. Trots att länsstyrelsen bedömer att det finns varg kvar i Sångenreviret i Leksand.
– Vi får acceptera det. Inför jakten bedömde vi det som absolut viktigast att få bort Olsjöreviret i Ludvika, eftersom vargarna där var de mest närgångna. Och det tror vi att vi har lyckats med, säger Stig-Åke Svenson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Dalarna.

Annons

När länsstyrelsen i höstas beslutade om en förvaltningsplan för stora rovdjur, och senare beslutade om licensjakt slogs fast att jakten på varg ska inriktas mot hela revir och revirens samtliga vargar.

Av följande skäl:

* Slumpmässig avskjutning av individer kan orsaka social turbulens inom vargpopulationen med eventuellt ökade skadebilder som följd.

* Avskjutning av hela revir möjliggör en aktiv förvaltning där hänsyn kan tas till det totala rovdjursbeståndet inom ett visst område. Sådan hänsyn är framför allt relevant för renskötsel och fäbodbruk, men kan också vara relevant för att minska rovdjurens påverkan på jaktbart vilt.

Under tisdagen fattade länsstyrelsen ändå beslut om att inte fortsätta årets vargjakt.

– Den tidigare beslutade kvoten på åtta vargar har fällts. Även om det finns en till två vargar kvar i Sångenreviret anser Länsstyrelsen Dalarna att det inte är skäl för fortsatt licensjakt, säger Stig-Åke Svenson, naturvårdsdirektör på Länsstyrelsen Dalarna.

– Vår bedömning är att det är en äldre hona och en till varg som finns kvar. Dessa får sannolikt ingen svårighet med att klara sig.

Anledningen till att det funnits fler vargar än beräknat kan bero både på miss i inventeringen tidigare, eller att vargar har vandrat in i reviret på senare tid.

– Det är svårt att veta exakt hur många vargar som finns i ett revir, det måste man ha klart för sig. Vi beslutade från början om att jakten skulle omfatta sju vargar, men vi hade från början sagt att det kunde bli åtta. Just med tanke på att det fanns en liten osäkerhet i Sångenreviret.

Men i stället sköts sannolikt en varg i Ludvika kommun som inte tillhörde Olsjöreviret.

– Vi misstänker det, men väntar på dna-prov innan vi säkert kan säga det.

Det fick till följd att antalet vargar i Olsjöreviret utökades från tre till fyra, och gränsen på max åtta vargar var nådd.

Den äldre honan som tros befinna sig i Sångenreviret är sannolikt en alfatik, vilket kan leda till att hanar söker sig till henne och till reviret. Vilket i sin tur kan resultera i att vargreviret Sången kommer att bestå.

– Så kan det mycket väl bli. Men i så fall får vi acceptera det i detta fall. Inför jakten bedömde vi det som absolut viktigast att få bort Olsjöreviret i Ludvika, eftersom vargarna där var de mest närgångna. Och det tror vi att vi har lyckats med, säger Svenson.

Han menar att alternativet, att tillåta att fler vargar skulle skjutas, varit värre.

– Vi anser att vi inte kunde överskrida gränsen på åtta vargar under årets licensjakt. Vi vill inte hamna i en diskussion om att antalet vargar hamnar under den miniminivå som det finns beslut på att ska finnas här, säger Svenson.

Det är första gången som det bedrivits licensjakt på detta sätt, där målet varit att ta bort hela revir.

– Nu får vi dra lärdom av årets jakt till nästa års jakt, om det nu blir licensjakt även då.

Mer läsning

Annons