Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen medveten strategi

Annons

Det var i mitten på 90-talet som Ludvikahem tog över fastigheten på Ljunghällsvägen 41 av Ludvika kommun.

- Kåken är inte snygg, det kan jag erkänna, säger Aldén.

- Men det är också den enda av alla de fastigheter vi äger som inte håller hög standard.

Han konstaterar att underhåll skulle behövas på ett antal punkter, men att pengarna för tillfället inte räcker.

- Varje år har vi en summa avsatt i budget-en för underhåll, men hittills har det inte blivit någonting över till Ljunghällsvägen 41.

Att det skulle vara en genomtänkt strategi från Ludvikahems sida att hyra ut lägenheter i den illa medfarna byggnaden till missbrukare, vill han inte kännas vid.

- Vi har inte några speciella områden för missbrukare, utan behandlar alla hyresgäster efter samma mönster, säger han.

- För att få hyra en lägenhet hos oss måste man antingen ha fast inkomst eller en borgenär. Man ska också vara utan anmärkningar på de platser där man bott under de senaste tre åren.

Anledningen till att det finns en del missbruk-are och tidigare missbrukare på Ljunghällsvägen 41, uppger han vara att man ibland skriver korttidskontrakt i samarbete med socialtjänsten.

- När vi tycker att det är tveksamt om en person, på grund av det som hänt i vederbörandes historia, är lämplig att bo i våra fastigheter, kan vi i vissa fall upprätta ett speciellt kontrakt, där uppsägningstiden förkortas, säger Aldén.

- Till de personer som har den typen av kontrakt ger vi givetvis inte våra mest attraktiva bostäder. De blir ju uthyrda i alla fall.

Att kombinationen inte blivit särskilt lycko-sam på Ljunghällsvägen håller han med om.

- Det går inte att säga att alla som bor där är missbrukare, eftersom det vore att peka ut folk, men visst har vi problem med en del av dem som bor i det huset.

I höst kommer socialförvaltningen och Ludvikahem att inrätta en tjänst med uppgift att arbeta med dem som inte kan betala hyran eller riskerar att bli vräkta för att de uppträder störande, konstaterar Alldén.

- Då hoppas vi förhoppningsvis komma till en lösning med problemet.

För dem som inte vill bo kvar på Ljunghällsvägen 41 säger Alldén att det bara finns en lösning.

- Vi har 200 tomma lägenheter i kommunen, så om den som söker kan uppvisa ett skötsamt boende finns det inte någonting som hindrar dem från att flytta.

Mer läsning

Annons