Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen människa är värd mer än någon annan

Annons

Insändarsvar till Arne A. Jansson

Din insändare om feminismen kom i repris. Att jag avböjer upphöjelseord som att profetförklaras och så vidare handlar just om feminism.

Att upphöja någon eller något är grunden för patriarkatet. Sedan kan det ta sig vilka former som helst, alltifrån en upphöjd guru eller en upphöjd vanlig man.

Ingen människa är värd mer än någon annan och den självklarheten skulle vi kunna bygga vårt samhälle på. Barn och vuxna, män som kvinnor, är lika sårbara, således borde samhället formas efter detta.

Inte konkurrens och utslagning.

Våra utgångspunkter för det vi talar om är så olika. Jag talar direkt ur livet som flicka och kvinna. Du talar om vad dina vänner säger och tycker (dina vänner får stå för kritiken) och att ett feministiskt parti främst skulle nagelfaras som alla andra.

När jag var fyra år ville jag bli luffare. Gå fritt på vägarna och se världen, möta människor.

Jag fick snabbt lära mig att flickor inte kan bli luffare. Det var svårt att förstå. I dag vet jag vad som menades. Flickor och kvinnor kan inte fritt resa, gå, röra sig i världen.

Oavsett om vi talar om tali-banernas kvinnosyn eller väst-världens kvinnovåld. Det är två sidor av samma sak.

Feminismen har länge valt att stå utanför de gängse patriarkala ordningarna just för att kunna stå fritt, inte nagelfaras eller kontrolleras. Vi har kunnat påverka som mest på detta sätt, så här långt. Mycket av den patriarkala eller faderliga omsorgen som AJ skriver om går just ut på detta; Att kontrollera, bestämma, ha och ta makt. Nu håller dock den patriarkala världen på att gå för långt och det är svårt, ja kanske rentav omöjligt att stå utanför. Det är kanske dags för ett feministiskt parti. Det kommer dock inte att bli av om inte tillräckligt många feminister vill och tänker delta, eftersom feminism utesluter toppstyrning.

Samtliga av de punkter du tar upp som dina vänner får stå för lyser av stor okunskap om det vi talar om. Vi får helt enkelt se framöver vad feminister oavsett kön kan vara med och skapa.

Monica Igelberg

Säter

Mer läsning

Annons