Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen majoritet i Orsa

Annons

På fredagen deklarerade folkpartiets Olle Jobs att hans parti hoppar av det samarbete det har haft med socialdemokrater och miljöpartiet under hösten och vintern.

Olle Jobs har tolkat utgången av omvalet den 16 mars så att folkpartiet förlorade väljare på samarbetet med arbetarpartiet socialdemokraterna.

Därmed klarar de socialistiska partierna inte av att få egen majoritet i kommunfullmäktige ens med stöd av miljöpartiet.

Miljöpartiet är dock berett att fortsätta valsamarbetet med socialdemokraterna.

Däremot tvekar vänstern. Partiet lämnade valsamverkan efter höstens val och har ännu inte betämt sig för hur det ska göra i den nya fullmäktigeförsamlingen.

- Vi ska förhandla på nytt på måndag, säger Johny Kronwall, som efter septembervalet var beredd att ingå i en borgerlig konstellation för att få ett maktskifte i Orsa. Vilket den gången sprack på att folkpartiet i stället bytte fålla.

Många har ansett att det bästa för Orsa vore att de två största partierna, socialdemokraterna och centern, gick samman och tog hand om styret.

Men en sådan lösning avstyrde Mikael Thalin, c, på fredagen.

- Vi står alldeles för långt ifrån varandra i vissa frågor för att en sådan koalition ska vara möjlig.

Situationen just nu är den att s+mp har 13 mandat, c+m+kd har 12. Det hade kunnat vara ett till, men Olle Jobs har deklarerat att partiet inte heller kommer att ingå i något borgerligt block.

Hur spi ställer sig med sina två mandat vet vi inte, eftersom dess ordförande Hasse Thelin är bortrest. Men hur vi än räknar, så riskerar Orsas högsta beslutande församling att bli ett organ med växlande majoriteter och där av övriga partier oönskade sverigedemokrater ges inflytande över ärendenas gång.

LARS-ERIK KLOCKAR

Mer läsning

Annons