Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lysande start

Annons

Olle Gustavsson, föreståndare för Hemköp city, säger att all personal är informerad och ska kunna ta emot lamporna.

När NLT frågade kassapersonalen visade det sig att informationen inte trängt ut.

Olle Gustavsson visade första månadens resultat, en liten svart 25 liters plasthink med lite lampskrammel på botten.

Inte heller den breda allmänheten verkar vara informerad om den nya källsortering vilket renhållningschefen Ola Nyström och lampinsamlingens ansvarige Anders Hammarbäck förklarade med att en planerad presskonferens ännu inte hunnit hållas.

- Alla handlarna, även ute i byarna, tar sedan en månad tillbaka emot trasiga glödlampor. Dessa ska inte lämnas i en speciell behållare utan omhändertas av personalen i affären för att vi inte ska få in en massa annat skräp i lampinsamlingen. När butiken fyllt sin lamphink så ringer de till tekniska kontoret, så kommer vi och hämtar den, berättar Anders Hammarbäck.

Men starten har varit trevande. På den månad avtalet gällt så har inte en enda lamphink blivit fylld och utbytt.

Det är bara vanliga glödlampor som ska samlas in i butikerna.

Lysrör och lågenergilampor innehåller tungmetaller och kan inte lämnas till livsmedelshandlarna utan ska tillsammans med annat elektronikskrot transporteras till avfallsanläggningen i Björnhyttan eller till de bemannade återvinningsstationerna i Grangärde och Fredriksberg.

En livsmedelshandlare har tackat nej till att delta. Det är ICA Närköp på Engelbrektsgatan i Ludvika centrum, berättar Anders Hammarbäck på kommunen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons