Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen lösning i sikte

Annons

- Det skulle inte behöva gå den vägen. Jag tror att det finns förutsättningar för att driva det här garveriet vidare, särskilt med hänsyn till det speciella kunnandet som man har när det gäller skinn av älghudar. Men ingen av de intressenter vi har jobbat mot har kunnat komma till skott, säger konkursförvaltaren Göran Svenvall.

Det finns i dag knappt en handfull garverier kvar i hela Sverige. Garveriet i Malung har bland annat specialiserat sig på att bereda älghudar och fått fina omdömen om sina produkter.

Älgskinnen är en helt egen nisch för Malungs garveri. En fördel är att råvaran finns i närområdet. Garveriet har genom åren etablerat ett nära samarbete med jägarkåren i Dalarna.

- Hittar man rätt nivå på produktionen så är min uppfattning att garveriet skulle kunna vara lönsamt, säger advokat Svenvall.

Men nu rinner tiden undan för det anrika garveriet. Om inget inträffar så kommer produktionen att stoppas vid månadsskiftet och sedan återstår bara att städa ihop.

Kommer det sedan inget bud på hela konkursboet så kommer garveriet att säljas bit för bit, i den mån det går att sälja inventarierna.

Vid konkursen i slutet av förra året var det ett 30-tal anställda som hade sin sysselsättning vid garveriet. En hel del av dem har redan hunnit lämna företaget.

Garveriet grundades och drevs under en lång tid av familjen Eliasson i Malung. Under de senaste årtiondena har garveriet haft andra ägare. Senaste ägare var den norska familjen Borge, som drivit garveriet under ett tiotal år fram till konkursen strax före jul förra året.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons