Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen låglöneprofil

Annons

Svar till Lindberg, Sacrédeus och Johansson, den 1 februari:

Allianspolitikerna skriver att de ser fram emot sina lönebesked. De säger att nu infriar alliansen sitt vallöfte att sänka skatten på arbete. I valrörelsen lovade man 1000 kronor per månad till alla.

De påstår i insändaren att i procent blir skattesänkningen störst för dem med lägre inkomster. I procent ja. Vem f-n kan betala med procent i matvaruaffären? Inte vanligt folk i varje fall men möjligen politikerna i alliansen. Den enda som är intresserad av procent i dessa sammanhang är den som har stora inkomster. De skriver att den som tjänar 100000 kronor får en skattelättnad med 431 kronor per månad och den med 200000 kronor i inkomst får 626 kronor per månad.

Hur mycket blir det kvar av detta då a-kasseavgiften höjts med cirka 250 kronor per månad? Lägg till att skatteavdraget på a-kassan och fackföreningsavgiften tagits bort. Det ökar skatten med 100 kronor i månaden. Kvar netto för den som tjänar 100000 kronor blir ynka 81 kronor i månaden och för den med inkomsten 200000 kronor blir det kvar 275 kronor.

Naturligtvis beskriver man inte hela skattebilden öppet för då framstår ju inte alliansens politik som så positiv som de önskar.

Man säger också att det ska löna sig att arbeta och att man ska kunna försörja sig på eget arbete. Jovisst lönar det sig, för den som är höginkomsttagare. Inte är det någon låglöneprofil på den här politiken.

B JOHANSSON, SUNDBORN

Mer läsning

Annons