Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kvinna - men en Alf

Annons

- Vår inriktning är att Alf ska ta över i god tid före valet. Men vi har inte pratat med Christer om detta än, så vi vet inte när det blir, säger valberedningens ordförande Kenneth Persson.

God tid före valet bör betyda före sommaren.

Som tidigast kan Alf ta över i slutet av april/början av maj eftersom han formellt måste väljas av landstingsfullmäktige. Och i april håller landstingsfullmäktige möte.

- Det är ett rimligt resonemang att ta över före valet för att kunna vara med och påverka verksamhetsplan och budget. Av praktiska skäl är det alltså bra om Alf tar över före valet, men när kan jag inte säga, kommenterar Christer Wahlbäck.

Både Wahlbäck och Persson har tidigare sagt att de gärna ser en kvinna som förstanamn i landstinget. Men nu blir det inte så:

- Vi får trots allt tre kvinnor, Ingalill Persson, Carin Runeson och Ann-Christine Östlund Bäckehag och två män, Sören Bertilsson och Alf, i det team som ska leda landstinget. Dessutom får Ingalill ett mycket tungt uppdrag, säger Kenneth Persson.

- Ser man på tänket så har Alf mycket kvinnligt tänk. Dessutom får vi ju en ny kvinna i ledningen med nya tankar utifrån, som är väldigt bra. Jag ser Ingalill som en utomordentlig klok kvinna, säger Wahlbäck.

Det var en enig valberedning bakom nomineringarna.

- I valberedningen finns 20 representanter och alla kommuner är representerade. Det formella beslutet fattas av distriktsstyrelsen på söndag. Men det här är mycket väl förankrat, säger Kenneth Persson.

Vem fick flest nomineringar?

- Det var väldigt spritt. Men Alf, Carin och Sören fick flest nomineringar. Birger Sjungargård var den ende som nominerades som inte finns med i vårt förslag, berättar Persson.

- Vi har varit i kontakt med alla fem och ingen har backat ur, alla accepterar sina uppdrag. Det känns bra.

Tanken är att dessa fem ska leda landstinget även kommande mandatperiod.

Men det beror förstås på valet.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons