Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kris i sjukvården

Annons

Nästa år ska 80 miljoner kronor sparas. Vården kostar mer än vad som finns i kassan. Därför måste de styrande i landstinget ta till åtgärder.

- Kostnadsmassan ökar år efter år. Och det kan vi inte finansiera, säger Alf Johansson, landstingsstyrelsens ordförande.

Därför beslutade driftstyrelsen i slutet av maj att en vårdcentral ska stängas i Ludvika, Borlänge och Falun. När driftstyrelsen nu har upplösts övertar landstingsstyrelsen ansvaret för dessa frågor.

Enligt Alf Johansson är bekymret med Ludvika Norra dess stafettläkare. De kostar nämligen mer än de ordinarie.

- Vi har kommit fram till att det snabbaste sättet att minska kostnaderna är att minska beroendet av stafettläkare.

Exakt vilka åtgärder som ska vidtas är dock ännu inte avgjort. Alf Johansson påtalar att närsjukvårdschefen Lars Astgård ska göra en analys och sedan komma med ett förslag till landstingsstyrelsen i höst.

- Än finns det spelutrymme.

Det innebär också att personalen själv fortfarande har möjligheter att påverka. Både på Ludvika Norra och Solsidan har protester och motförslag skrivits.

- Självklart studerar och värderar vi deras förslag. Om de är lika bra som det som driftstyrelsen tagit fram, då lyssnar vi på dem.

Alf Johansson själv har dock inte ens sett sparförslaget från Solsidans läkare, som skickades till landstinget i mitten av juni.

På frågan om tryggheten för en åldrande befolkning, talar han om skillnaden mellan sjukvårdsbehovet och det medicinska behovet.

- Vi har vant oss vid att i ökande grad kunna vända oss till sjukvården, även vad gäller sådant som vi inte vände oss dit med förr. Relationsproblem och stress till exempel.

Men någon kris vill han inte höra talas om.

- Kris är ett missbrukat ord som är lätt att ta till. Tanken är att Ludvikaborna ska få den primärvård de behöver även i fortsättningen.

Han vidhåller, gång på gång, att besparingar måste till, att kostnaderna måste pressas ner. Fokus ligger utan tvivel på det ekonomiska.

- Ja, vad är alternativet? Folk säger "låt vården kosta", men det är ju inte klokt, då får vi ännu högre skatter. Till slut slår man i ett tak. Man ska inte bara vara sjuk i Dalarna, man ska leva och bo här också.

Inga större indragningar ska göras på personalsidan. Stafettläkarna ska däremot avskaffas. Men Alf Johansson medger att situationen kommer att bli svår om man inte lyckas rekrytera distriktsläkare.

- Framtiden måste visa om hypotesen går in. Tryggheten kan aldrig bli optimal.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons