Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen kan tvingas flytta postlådan

Annons

- Nej, det stämmer. Man har en valmöjlighet, men vi vädjar förstås till alla att vara med i postens lådsamlingar, säger Elisabeth Bergström, utdelningschef på posten i Hedemora.

Hon fanns på plats vid Villaägarnas möte med Posten i förra veckan för att diskutera och informera om den centralisering av postlådor som posten just nu genomför i hela landet. Förbättring av brevbärarnas arbetsmiljö och miljön i allmänhet är skäl man anger till omorganiseringen men ekonomisk effektivisering är förstås en minst lika viktig orsak.

- Ja, naturligtvis handlar det om att se över kostnaderna för posten också, säger Elisabeth Bergström.

Totalt har redan runt 1000 hushåll fått sina postlådor flyttade till så kallade lådsamlingar i Hedemora under det gångna året. Det betyder att vissa får gå mellan 30 och 60 meter för att hämta sin post på morgonen i stället för att bara sticka ut huvudet utanför dörren.

När informationen om att det var dags för villaägarna i Svedjanområdet att få sina lådor flyttade tidigt i höstas var Bengt Nilsson en av dem som reagerade. I området bor många pensionärer och man var orolig för att halkolyckorna skulle öka i samband med att avståndet till lådorna blev större. Att informationen från Posten var otydligt gjorde inte saken bättre. Det faktum att ingen kan tvingas flytta sin postlåda var inget Bengt Nilsson och de andra villaägarna fick veta.

-Nej, informationen var mycket luddig. Jag har fått tillbaka lådan på min tomt men då har jag tvingats bråka för det, säger Bengt Nilsson.

Elisabeth Bergström medger till tidningen att villaägarna aldrig informerades att det faktiskt fanns en valmöjlighet.

- Den informationen fanns inte i brevet vi skickade, men jag skrev att de som hade funderingar skulle kontakta mig, säger hon.

På mötet beslutades att Villaägarna, som har totalt över 600 medlemmar i Hedemora, ska bilda en lokalförening i kommunen.

- Vi har ingen lokalförening i Hedemora ännu, så därför tog fem personer på sig att bilda en sådan för att i framtiden kunna agera i sådana här frågor, säger Gert Forsberg, chef region mitt, Villaägarnas riksförbund.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons