Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen jul utan Pepparkakebyn

Annons

Julveckan brukar vara en av de mer hektiska och vi är många som rusar rakt in i julefriden med alla måsten virvlande omkring oss.

Men hemma hos familjen Lius i Leksand verkar allt vara under kontroll.

-Nja, säger Annica med ett leende. Inte är det helt klart, men i år bestämde jag mig i alla fall för att baka pepparkakshusen till första advent för att slippa lite av julstressen.

På bänken framför ena fönstret i köket står det som blivit en tradition. Från ett pepparkakshus med dass har det utvecklats till ett helt landskap och sedan några år tillbaka är det kyrkan som står i mitten.

-Så är stommen nu - kyrkan mitt i byn. Men sedan kan det bli lite olika, berättar Annica.

-Det mesta gör jag själv numera, men Marcus som är nio år och Malin som är 15 år har också hjälpt till. Emelie som är 17 år tycker jag kan sluta med det här nu, men jag gillar att julpyssla och fortsätter!

Det är många moment att göra ett pepparkakshus och ett helt landskap tar sin tid.

-Jag gör degen på kvällen så den får stå över natten. Dagen därpå är det dags att skära ut alla delar. Jag skär allt med kniv efter mallar - hästarna är svårast, berättar Annica.

Sedan blir det skjuts in i ugnen och nästa dag kommer de konstnärliga talangerna fram när det är dags att dekorera husen som har kristyrljusstakar i fönstren samt gardiner och blommor.

-Natten där emellan är jag uppe och sätter ihop husen. Det måste jag göra helt själv för jag tappar så lätt humöret när jag får smält socker på mig, säger hon med ett skratt.

Fram till tjugondedag knut finns landskapet inomhus, men sedan flyttar det ut i trädgården på stenpartiet under ett par stora granar.

-Bara det är kallt så ställer vi ut allt och sätter värmeljus i kyrkan. Folk brukar ta extra promenader här förbi för att se på stugorna. Det tycker jag är jättekul. Sedan får fåglarna ta för sig.

KÄLLA: INTERNET ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons