Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen hyllvärmare

Annons

De flesta punkterna på fullmäktiges ärendelista i går kväll klarades av i en rasande fart, men ärende nummer tre ägnades en rejäl debatt.

Det var kommunens handi-kappolitiska program som varit ute på remiss och nu kommit till fullmäktige för beslut.

- Det är viktigt att vi som är funktionshindrade får ta större plats i samhället. Jag blir glad när jag läser handlingsprogrammet. Det känns att Leksand är på gång, sade Anders Andersson, socialdemokratisk fullmäktigeledamot som själv är döv.

- Särskilt glad är jag över att

attitydfrågor tas upp. Folk måste till exempel komma ihåg att prata direkt med den funktionshindrade och inte till assistenter eller tolkar.

Carin Palmkrantz, s, upplyste fullmäktige om att det inte finns några "lönebidragsanställningar".

- Det är vanliga anställningar där det kan utgå lönebidrag, som bara är ett verktyg av många som arbetsförmedlingen har vad det gäller den typen av ersättningar.

Fullmäktige beslutade att ta bort skrivningarna om lönebidrag i programmet. Bengt Park, kd, pekade på vikten av att skriva "människor med funktionshinder" i stället för "funktionshindrade".

- Människan bör komma före funktionshindret, ansåg han.

Fullmäktige ställde sig även bakom denna ändring.

Vänsterpartisten Leif Erickson pekade på att kloka belsut kräver kunskap. Därför ville han att nämndordföranden och styrelser samt högre tjänstemän skulle få en extra duvning i att efterleva programmet som bygger på FN:s standardregler.

- Vidare yrkar jag på att handikapprogrammet ska följas upp och revideras senast sista december 2004. Helst ska en person knytas till det uppdraget så det här absolut inte hamnar i byrålådan.

Ingen person utsågs, men fullmäktige ställer sig bakom en revidering.

Den delen av handikappolitiska programmet som handlar om samverkan mellan handikapporganisationerna och kommunen kommer handikappsekreteraren att fortsätta arbeta med.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons