Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen har ansvar för sjukskrivna arbetslösa

Annons

Det handlar om människor som anses friska rent medicinskt av Försäkringskassan. Men som av arbetsförmedlingen ändå inte anses stå till arbetsmarknadens förfogande.

Försäkringskassan har tidigare kunnat använda en del pengar för att köpa utbildningar till dessa människor, så kallad aktiv rehabilitering.

Det får Försäkringskassan inte längre göra. Det har staten bestämt i det regleringsbrev som talar om vad Försäkringskassorna i landet ska göra. Detta har gjort Försäkringskassan i Dalarna upprörda.

I ett skarpt brev till social- och näringsdepartementet kräver man ett tydligt besked om vem som egentligen har ansvaret.

- Den här gruppen har helt fallit mellan stolarna. Vi är fråntagna möjligheten att agera, och arbetsförmedlingarna prioriterar inte detta. De har mycket annat att syssla med. Så länge det inte finns klara besked, så skapar regelverket stora bekymmer, säger Kurt Kvarnström, riksdagsledamot för socialdemokraterna och ordförande i Försäkringskassan Dalarna.

Försäkringskassan skriver att arbetsförmedlingen prioriterar insatser för arbetslösa som inte är sjukskrivna, eftersom arbetsförmedlingen på det sättet lättare kan uppfylla sina mål att få så många som möjligt i arbete. De friska kräver ofta mindre insatser och kan snabbare komma ut på arbetsmarknaden.

De sjukskrivna arbetslösa riskerar att bli kvar i socialförsäkringssystemet, trots att Försäkringskassan bedömt att de har någon grad av arbetsförmåga.

Inger Nordström är biträdande länsarbetsdirektör i Dalarna. Hon håller med om att det är ett stort problem.

- Vi har inte fått något tydligt ansvar för den här gruppen. Jag tycker det är jättebra att man nu kräver att rollerna klargörs. Vem som ska ha ansvaret spelar ingen roll, bara man är tydlig så att dessa människor slipper att hamna mellan stolarna, säger Nordström.

- Det finns ingen konflikt i den här frågan mellan Försäkringskassan och arbetsförmedlingarna i Dalarna. Det ligger i allas intresse att det blir en lösning. Det handlar ju om en arbetskrafts- reserv och om samhällsekonomi, menar Nordström.

Inger Eriksson, tillförordnad landshövding, är ordförande i länsarbetsnämnden i Dalarna:

- Vi kommer att ta upp den här frågan på vårt nästa möte, och efter det får vi se hur vi ska agera. Vi har haft frågan uppe i olika sammanhang tidigare. Helt klart behövs det regelförändringar här, eftersom det handlar om en gråzon, säger Eriksson.

- Om staten menar något med att man vill ha tillbaka dessa i arbete måste man också agera och sätta tydliga mål, säger Stefan Paavo, direktör för Försäkringskassan Dalarna.

JAN SVENSSON

Mer läsning

Annons