Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen gammal skåpmat

Annons

Det är en märkbart stolt 20-åring som visar upp sitt mästerverk i föräldrahemmet i Saxdalen. Och det ska på en gång sägas, skåpet är mycket snyggt.

Utsidan är belagd med lilafärgad ögonlönnfanér och formen kan liknas vid en stiliserad parantes. Inga lodräta linjer, inga enkla lösningar.

Möbeln går att snurra och medan ena sidan är ett skåp med glasdörr, består den andra av lådor i olika storlekar.

- Jag har fått höra att jag har egen design, att jag vågat sticka ut. Jag vill göra saker som ingen annan gör, säger Therese Danielsson.

Att göra ritningarna och sedan tillverka skåpet tog flera månader. På slutet arbetade hon nästan dygnet runt med sin skapelse.

När sedan tidspressen blev för stor behövde hon hjälp. De andra var redan färdiga, medan Therese fick ägna ytterligare två veckor i klassrummet.

- När jag ringde och grät första gången sa mamma att nu kommer jag ner. Hon lagade mat åt mig de två sista veckorna så att jag skulle hinna färdigt.

Skolan ligger i Tibro, i en kommun som profilerat sig genom just möbeltillverkning. Men nu är designutbildningen på väg att försvinna. Kommunen ska spara pengar.

Men åtminstone en gång till får Therese se skolan och klasskamraterna. I september bär det nämligen av dit med skåpet igen för den officiella utdelningen av gesällbrev; beviset för den avklarade hantverksutbildningen.

Till hösten hoppas hon komma in på glasblåsarutbildning i Växjö, för att sedan läsa möbeldesign i England. Vägen mot toppen är välplanerad. För det är där hon vill stå en dag.

- Jag vill bli superbra på det här, men jag tror att det är omöjligt att bli bäst.

Massproduktion är inte hennes gebit, utan hon hoppas få fortsätta göra unika möbler.

- Det handlar mest om att bli upptäckt. Om någon tycker om designen är den beredd att betala för den.

Hon har inte fått skåpet värderat, men en snabb överslagsräkning på antalet arbetstimmar, materialkostnader och design ger en prislapp långt över 100 000 kronor.

Men skåpet är inte till salu. Det har för tillfället en given plats i föräldrarnas vardagsrum.

- Skåpet ska stå här, det får inte röras. Det är min ögonsten, säger hon och stryker över den släta ytan.

Pengarna kan ju alltid rulla in från andra håll, exemplevis genom patent på nya gångjärn. Therese Danielsson har redan tillverkat en variant som ett stort möbelföretag nu tittar närmare på.

- Det kostar mycket att ta patent, men jag kan kanske mönsterskydda just min design.

Lärarna på Kyrkskolan upptäckte hennes talang tidigt. Redan i sjuan tyckte de att hon borde satsa på träslöjd. Så via deras rekommendationer hamnade hon på hantverksprogrammet i Falun, innan den ettåriga påbyggnaden i Tibro.

- Det är tack vare att folk pushat mig som jag började. Men så är det ju med allt.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons