Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen friskola i Transtrand i höst

Annons

Det blir ingen friskola i Transtrand i höst. Styrelsen för Vörderås Natur- och Kulturskola tvingas än en gång att ge upp sina planer på att starta friskola för årskurserna f-6. Orsaken är osäkerheten med elevantalet.

- Efter allt tjafs och motstånd från kommunens socialistiska majoritet har flera föräldrar av förklarliga skäl blivit tveksamma. I slutändan var vi inte helt säkra på att få tillräckligt många elever för att kunna driva friskolan med en vettig ekonomi. Ekonomin bygger ju helt på elevantalet och vi hade behövt minst ett 20-tal elever, säger Rita Isacsson i Vörderås natur- och kulturskola.

Nu har friskoleföreningen ändå inte kastat yxan i sjön definitivt. Det nuvarande tillståndet löper ut. Ansökningen har granskats och prövats i alla instanser efter kommunmajoritetens överklagningar, och friskoleföreningen ska söka nytt tillstånd på samma grunder som tidigare.

- Vi är inte alls främmande för att göra ett nytt försök nästa höst. Men det vill till att vi får tillräckligt stöd och gärna fler eldsjälar som kan vara med och driva på, säger Rita Isacsson.

Föreningen söker också tillstånd att starta en friskola för högstadiet. Så småningom kanske en högstadieskola blir resultatet av det arbete som friskoleföreningens eldsjälar lagt ner under åren.

Rimligtvis borde det vara lättare att få uppslutning kring en högstadiefriskola i Transtrand-Sälen alldenstund eleverna härifrån måste åka till Lima för att gå i högstadiet. Det finns också uttalade önskemål om högstadium i Sälenområdet.

- Även om vi inte nått ända fram så har vi fått igång debatt och diskussion om skolan och det har lett till att en hel del händer inom den kommunala skolan häruppe. Det kanske friskoledebattens förtjänst att en stor och nödvändig ombyggnad görs av Ungärde skola, och att föräldrastyre ska prövas i Sälens skola, som också anammat vår idé om en skola i nära samklang med kultur och natur. I och för sig tycker vi kanske att de kunde ha hittat på en egen inriktning på skolan, men nu får vi hoppas att de fullföljer det på ett bra sätt, säger Rita Isacsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons