Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen friskola i höst

Annons

Skolverket tog häromveckan beslut om att frigymnasiet har rätt till kommunala bidrag. Beslutet innebär att frigymnasiet kan starta redan hösten 2005.

Men styrelsen för Falu frigymnasium, som står bakom ansökan, väljer att vänta till hösten 2006. Beslutet togs på onsdagskvällen:

- Styrelsen har två huvudskäl för att vänta. Normalt kommer beslutet från Skolverket i december. Nu kom det i mitten på mars. En väldigt kort framförhållning.

- Då är det svårt att ge en rättvis information till eleverna. Vi behöver mer tid, säger Bo Ericols, Falu frigymnasiums grundare, rektor och styrelseordförande.

Han säger att man också tar hänsyn till Borlänge kommuns synpunkter, att en start till hösten skulle påverka kommun-ens organisation då budgeten redan lagts.

- Nu får kommunen den framförhållning som man begärt. Vi vill ha en bra relation till Borlänge kommun, säger Bo Ericols.

Gymnasienämndens ordförande Åsa Frithiofson, s, hade avi- serat ett sparpaket för de kommunala skolorna om frigym- nasiet startat till hösten. Nu behöver inga extra pengar sparas under 2005.

Men under nästa år kommer den nya gymnasieskolan att påverka kommunens ekonomi.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons