Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen förtur för Sjungargård

Annons

Nu har emellertid tjänsten tillsatts och den nya sjukhusprästen heter Joel Lundgren, som kommer från Folkärna församling. Han tillträder tjänsten i september och efterträder Birger Sjungargård. Denne har allt sedan han sade upp sig från sin tjänst förra året, vikarierat på samma tjänst och har alltså fått både statlig pension och lön. Förutom detta är Birger Sjungargård landstings-politiker och egenföretagare.

Till en början var man i Avesta församling nöjd med att han vikarierade som sjukhuspräst, men det drog ut på tiden att tillsätta och tjänsten. Den sista ansökningsdagen kom Sjungargård in med en ansökan. I Avesta är man inte nöjd med Birger Sjungargårds förfarande.

- Jag förstår inte varför han sig sa upp sig från tjänsten när han söker tjänsten på nytt. Jag vet inte vad han är ute efter, säger Madeleine Ingmarstedt, kyrkoherde vid Avesta församling.

Det mesta tyder på att Avesta församling har velat bli av med Birger Sjungargård. Madeleine Ingmarstedt vill dock inte redogöra för några detaljer.

- Vi var enhälliga när vi bestämde oss för Joel Lundgren. Han är lämplig för tjänsten och har dessutom tiden för sig. Birger Sjungargård hänvisade till att hade förtur enligt Las-reglerna och ville inte lyssna på vårt beslut. Vi var dock fast beslutna om att han inte skulle få tjänsten, säger Madeleine Ingmarstedt.

Den tjänst som Joel Lundgren har fått är nyinrättad. Tidigare låg den under Västerås stift, men nu har Avesta huvudansvaret. Detta betyder att Birger Sjungargårds hänvisning till förtur till enligt Las-regler är ovidkommande, menar Madeleine Ingmarstedt.

Tidningen har sökt Birger Sjungargård, dock utan framgång.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons