Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen folköl till unga

Annons

Att ändringen kommer nu är ingen slump. Det är bara ett par dagar till valborgsfirandet, en månad senare följer Falu kalaset och den 11 juni skolavslutningen.

- Många gör sin alkoholdebut när de går i åttan. Ofta dricker de för första gången på sista april, säger Per Andersson vid Dialogen.

Idén om att höja inköpsåldern kommer från Leksands kommun. Gunnar Blommé, vid Falu kommun, säger att det har fungerat bra där.

Nästan alla butiker och mackar i Falu kommun ska gå över till en 20-årsgräns. 41 har tillstånd att sälja folköl. 38 kommer att höja inköpsåldern.

Coop forum är en av affärerna som har valt att vara med:

- Jag har en 14-årig dotter och hon har äldre kompisar. Man blir orolig och tänker tillbaka på när man själv var ung. Med tanke på 13-14-15-åringarna så tycker jag att vi ska vara med, säger stormarknadschefen Torbjörn Bengtsén.

Förlorar ni inte pengar?

- Vi pratar inte ens om en promille av omsättningen. Kan det hjälpa så är det värt förlusten, säger han.

Lanthandlarna i Boda och Lumsheden tänker fortsätta med 18-årsgräns, liksom Willys.

Magnus Rappendal, butikschef hos Willys i Norslund, säger att det i och för sig är ett positivt förslag, men att de ändå valt att stå utanför tills vidare.

- Det är ett beslut som vd tagit. Vi följer svensk lag och det är 18-årsgräns. Det är knepigt med 20-årsgräns i Falun och 18 i butiken i Borlänge.

- Vi har rätt mycket kunder utifrån. Det kan komma en 19-årig kund från Hofors och ha laglig rätt att köpa. Då kan det bli diskussioner i kassan, säger Magnus Rappendal.

Det är även tveksamt om Lidl kommer att höja åldersgränsen för inköp av folköl till 20 år när deras Falubutik öppnar. Gunnar Blommé kommer att göra ett övertalningsförsök.

Hela försöket med 20-årsgräns kommer att utvärderas i höst. De 42 butikerna som får sälja folköl ska då bjudas in till ett möte.

Mer ska göras för att minska drickandet under valborg. Kommunen bjuder in föräldrar och andra vuxna till nattvandring. Klockan 21 samlas de intresserade på Globen där socialtjänsten och polisen ger information inför kvällen.

KENNETH WESTERLUND

Mer läsning

Annons