Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen fin present

Annons

I veckan ska socialdemokraterna i Borlänge presentera aktiviteter i samband med det lokala 100-årsfirandet.

Socialdemokraterna i Borlänge bildades 1905 - 16 år efter att partiet hade grundats i Sverige. Bakom bildandet stod fack- föreningsrörelsen.

Nu ska 100-årsjubileet uppmärksammas i Borlänge, bland annat med en jubileumsfest i Kvarn-svedens folkets hus. Samtidigt har en opinionsundersökning från Sifo presenterats, som talar om ett stort ras för partiet.

Socialdemokraterna backar från 38 till 33 procent. Minus fem procentenheter.

Ett så stort ras från en mätning till en annan är mycket ovanligt.

- Vi måste ta de här signalerna på stort allvar, vara lyhörda och ödmjuka, säger Caroline Nyberg, ledamot i kommunstyrelsen i Borlänge.

Hon tror dock inte att det är själva politiken som väljarna vänder ryggen, utan snarare att partiet har svårt att nå ut med det positiva som görs.

- Alla kurvor pekar åt rätt håll - utom arbetslösheten. Det är den stora knäckfrågan.

Skattedebatten och talet om att höja skatter tror Caroline Nyberg kan spela in.

- Men det handlar inte om att höja skatten i morgon, utan om hur välfärden finansieras på sikt. Det måste man kunna diskutera.

Kenneth Persson, ordförande för socialdemokraterna, tror även han att skattefrågan slår igenom i opinionen. Liksom hanteringen av flodvågskatastrofen i Sydostasien. Inte heller han tror att partiet ligger fel i sakfrågorna.

- Men visst är det oroväckande med ett så stort tapp som fem procent.

När det gäller framtida skattehöjningar är Kenneth Persson beredd att diskutera den frågan. Men att höja kommunalskatten är inget som lockar honom. Om det blir nödvändigt att öka inkomsterna för det offentliga förespråkar han i så fall andra skattelösningar.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons