Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen chef tar ansvar

Annons

Grycksboskolan har en längre tid haft fukt och mögelproblem. Köket är ett av de drabbade lokalerna och där har arbetsmiljöinspektionen lagt ett vite på kommunen på 100 000 kronor om inte bristerna åtgärdas.

Men mögelproblemen finns på fler ställen och flera bland skolpersonalen visar tydliga tecken på ohälsa. Även elever känner av problemen.

I december avsade sig skolans rektor Marianne Lundin arbetsmiljöansvaret som hon ansåg sig inte kunna ta. Det övertogs då av skoldistriktschefen Kajsa Henriksson.

Nu avsäger sig även hon ansvaret som hon betraktar som en omöjlig uppgift. Detta bland annat för att ombyggnaden och mögelsaneringen stoppats av skolstyrelsen av kostnadsskäl.

Ansvaret faller då på hennes närmaste chef skolchefen Svante Hanses. Nu säger också han nej.

- Jag kan inte ta ansvaret. Ansvar och befogenheter måste följas åt och jag kan inte beordra någon ombyggnad för den har skolstyrelsen beslutat stoppa, säger han.

Därmed är det skolstyrelsen själv som får ta arbetsmiljöansvaret på Grycksboskolan.

- Ja, formellt är det så men vi friskriver oss också. Jag anser att ansvaret i stället faller på den som anvisar medel i det här fallet kommunfullmäktige, säger skolstyrelsens ordförande Stig Johansson.

På torsdag tar fullmäktige upp skolans besparingspaket där Grycksboskolan ingår. Om den säger ja till förslaget får politikerna där, enligt Stig Johanssons åsikt, arbetsmiljöansvaret för skolan. Om de säger nej till besparingen men ändå inte ger skolstyrelsen lindrigare sparkrav är frågan på vem ansvaret faller för att personal och elever riskerar hälsan.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons