Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen avveckling utan ersättning

Annons

Svar till Ingegerd Saarinen,

den 3 april.

Det är beklämmande att en riksdagsledamot inte tar reda på fakta. Minskningen av användningen av villaolja, med 4,3 procent, har medfört en ökning av koldioxidutsläpp på grund av en ökad användning av, den miljömässigt sämre, tjockoljan i värmekraftverk med 31 procent för att producera ersättningsenergi.

Slutsatsen att en minskning av elförbrukningen med 3,48 procent, under lågkonjunktur, tilllåter att samtidigt avveckla kärnkraft och olja är grovt vilseledande. I fjol producerade, enligt Svensk Energi, kärnkraften en ökande andel av elenergiproduktionen, totalt 44,5 procent, värmekraften 8,45 procent och den i sammanhanget försumbara produktionen från vindkraft 0,4 procent.

Samtidigt importerade vi 17,12 procent av elenergi en ökning med 3,12 procent från förra året.

Att raljera om att Sverige importerar en del oljekraft ett extremt torrår är inget att bekymra sig över, och att vi ska ha kärnkraften som bara används någon månad vart tionde år, bevisar en skandalös okunnighet eller förnekelse av tillgängliga fakta.

Vi har fortfarande ett stigande underskott i elenergiproduktionen. Att samtidigt avveckla kärnkraften och oljan vore oansvarigt när ersättning inte finns.

Jean-Francois Loise (m)

Mer läsning

Annons