Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ansvarsfrihet

Annons

Kommunens revisorer har som tidningen tidigare berättat kritiserat socialnämnden för att den varit för passiv och inte uppmärksammat att den ekonomiska uppföljningen varit mycket bristfällig. Nämnden har förklarat att det är mycket svårt att ifrågasätta de uppgifter om ekonomin som ansvariga tjänstemän lämnar.

Revisorerna föreslog att socialnämnden inte skulle få ansvarsfrihet och det var detta kommunfullmäktige skulle ta ställning till i måndags.

Vänsterns Anders Gyllenvåg var förste man i talarstolen. Han föreslog kort och gott att nämnden inte skulle beviljas ansvarsfrihet.

Centerpartisten Elisabet Lindén Brandt hade en annan uppfattning.

- Som fritidspolitiker får man oftast lita på tjänstemännen. Jag tycker väldigt illa om att förneka fritidspolitiker ansvarsfrihet, förklarade hon.

Åsa Engman (s) som var ordförande i gamla socialnämnden och nu sitter med i sociala utskottet redogjorde för att nämnden haft behov av mer pengar men ändå varit ålagd att spara.

- Ni borde ha informerat kommunfullmäktige om detta, sa Lindén Brandt.

Kommunalrådet Gunnar Magnusson (s) framhöll att det i oktober pekade på 16,5 miljoner kronor i underskott men att socialnämndens presidium ändå höll fast vid att underskottet skulle ligga på 7,6 miljoner kronor.

-Det är inte ett sådant läge att vi kan gå emot revisorerna, menade Magnusson.

Kristdemokraten Dick Bergkvist förklarade att hans partikamrater skulle gå på revisorernas linje, folkpartiets Ur Alf Nilsson tog också fasta på revisorernas rapport och detsamma gjorde moderaten Conny Nilsson.

Gunnar Magnusson hade förklarat att det var viktigt att skilja på sak och person i det här ärendet, men Elisabet Lindén Brandt framhöll att det visst handlar om personer.

- Jag tycker att det handlar om medmänsklighet, vi ska vara rädda om dem som ställer upp för att bygga vårt samhälle.

Partikamraten Uwe Weigel som tidigare förklarat att han inte visste riktigt hur han skulle ställa sig var nu benägen att hålla med Elisabet som slutligen tyckte att revisionsrapporten nått sitt syfte.

- Vi har alla fått lära oss vilket ansvar vi har. Vi behöver inte gå längre än så här, tyckte hon. Men majoriteten av ledamöterna valde att pricka socialnämnden.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons