Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen anledning till oro i bärskogen

Annons

Detta med anledning av att vissa personer känner rädsla för vargar och björnar och därmed inte vågar gå ut i skogen för att plocka bär och svamp. Det innebär en svår skuffelse all den stund det nu är högsäsong för kantareller.

Janlöv, som är ordförande i Smedjebackens jaktvårdskrets, är en av flera personer som för jaktvårdsförbundets räkning håller koll på eventuella björnar som passerar trakten under sina långa strövtåg.

- Vi har inga aktuella rapporter om iakttagelser från vår krets, lugnar Janlöv som bestämt hävdar att det inte finns anledning för någon att vara rädd.

Men samtidigt gäller det att visa hänsyn och respekt för våra vilda fyrbenta vänner och det gäller inte bara björnar och vargar. Även en till synes snäll älgko kan bli mycket farlig om den har en eller flera kalvar och plötsligt råkar stå öga mot öga med människor. Tumregeln är att djur aldrig får överraskas.

En bra försäkring mot detta är att bärplockare och andra signalerar sin närvaro genom högljutt prat och andra ljud som inte hör till djurens vardag i skogen. Då har de möjlighet att hålla sig undan i tid för att slippa mötet med människan.

- Vi är mer iakttagna än vi tror när vi är ute i markerna, betonar Janlöv.

Risken för att stöta på en björnhona med ungar i Västerbergslagens skogar bedömer jägmästaren som mer eller mindre obefintlig.

- Jag tror inte vi ska prata om björnungar här i trakten. Det skulle i så fall innebära att vi hade en eller flera familjegrupper men det har vi inte. I förekommande fall handlar det om enstaka strövare och de är mycket varsamma och undviker människan.

Hans-Olov Forsberg, björnobservatör i Ludvika, påpekar också vikten av att markera sin närvaro i markerna.

- För man oväsen, sjunger och skramlar så går björnen åt ett annat håll. Det är absolut inte farligt att vara ute och plocka bär och svamp. Men man ska inte ha en lös hund som springer fram och ofredar djuren. Då kan man ligga illa till när den återvänder för att söka skydd hos husse eller matte.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons