Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingemars uppfinning värmer

Annons

Jörgen Steen på Innovation Dalarna (ID) var prisutdelare. Bakom ID återfinns Stiftelsen innovationscentrum, Almi, länsstyrelsen i Dalarna, samt EU:s regionala strukturfonder Mål 1 och Mål 2.

ID:s uppgift är att ta tillvara idéer och underlätta att innovationer utvecklas genom att utvärdera, hjälpa och stödja i det tidiga skedet av idéhanteringen med fokus på den kommersiella bärkraften.

Och där låg Ingemar Thors uppfinning helt rätt.

- Vi har haft ögonen på den här uppfinningen under en lång tid. Det är en produkt som har stora möjligheter kommersiellt sett, anser Jörgen Steen.

Så när det blev dags att leta upp årets dalakandidat till Skapa-stipendiet låg den nära till hands.

- Valet kändes givet. För tre år sedan vann Dalarna riksfinalen och jag tror vi ligger bra till igen nu, säger Jörgen Steen.

Helt klart finns chansen. Ingemar Thors uppfinning har redan väckt stort intresse och också belönats. I höstas tog innovationen en fin andraplats i västkustska Kungsbacka, där uppfinnartävlingen Miljöinnovation avgjordes.

Kort beskrivet så innebär hans blandaraggregat att husisolering blir både effektivare, miljövänligare och billigare. Isoleringsmassan kan finfördelas och där det annars behövs 32 - 33 kilo massa räcker det nu med 27 - 28. Det kan tyckas marginellt för en i branschen oinsatt men det innebär stora besparingar när isoleringsarbete ska utföras.

Dessutom kan tekniken anpassas till andra verksamheter.

- Jo, jag har träffat företagare i betongbranschen, berättar Ingemar Thors.

Tester har gjorts och om allt faller väl ut blir innovationen en godbit även i den branschen.

Det finns också klara möjligheter att nyttja tekniken inom exempelvis läke- och livsmedelstillverkningen.

- Men det blir i ett senare skede, säger Ingemar Thors.

Med många användningsområden kan patenträttigheterna bli riktigt lukrativa och fredagens prissumma på 10 000 kronor har alla chanser att övertrumfas om utvecklingen för blandaraggregatet fortsätter sin spikraka bana.

I gratulantkön på Lugnet återfanns också kommunen som genom kommunalrådet Kurt Podgorski och näringslivschefen Ingemar Kyhlberg, Malungs resurs- och framtidscenter, hyllade bygdens skicklige Oppfinnar-Jocke.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons