Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingarvet ska bli säkrare

Annons

- Om vi hade vetat exakt hur lokalen såg ut och vad som fanns i den, hade arbetet gått betydligt fortare, säger räddningtjänstens Markus Sandvik efter branden hos Industrigummering.

Men det kommer att bli bättre.

Nu kartläggs Ingarvets industriområde och dess fastigheter inför eventuella räddningsinsatser.

När räddningstjänsten får larm om bränder i fabriksbyggnader vet inte alltid brandkåren vad som krävs i form av utrustning. De vet inte heller alltid var farligt och explosivt material förvaras och vilka objekt som i första hand ska försökas räddas. Detta komplicerar släckningsarbetet och brandmännen förlorar tid.

- När vi kom ut till branden på Ingarvet fick vi börja med att intervjua företagets ägare, förklarar Sandvik. Han fick försöka förklara vad som skulle prioriteras och vilka ingångar - angreppsvägar vi skulle använda oss av. Situationen är självklart inte den lättaste, och även om vi lyckades rädda företagets hårddisk, fördröjde vår brist på information arbetsinsatsen.

Men informationen kommer att förbättras. Räddningstjänsten arbetar för närvarande med en kartläggning av alla större företag på Ingarvet, och som kommer att ge brandförsvaret bättre förutsättningar.

- Tillsammans med företagen kartlägger vi lokalerna som har brandsyneplikt, berättar Sandvik. Vi samlar material om skyddsvärden, riskobjekt och var brandfarlig utrustning förvaras. Detta ger oss ett objektskort för varje fastighet, och vid en utryckning kommer vi att ha en färdig insatsplan att följa.

På ett industriområde som Ingarvet finns flera potentiella riskobjekt. Markus Sandvik pekar speciellt på gummiverkstäder och andra företag med kemisk hantering som till exempel Faluplast. Kommunens stora gascistern är en paragraf 43-anläggning, det vill säga att speciella föreskrifter gäller, och här måste också stor försiktighet vidtas.

- Vi bygger riskdatabaser, förklarar Sandvik.

Men arbetet tar tid. Inom nästa år kan inventeringen av alla företag vara sammanställd, men insatsplanerna kan ta ett par år att få klara.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons