Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Inga tärande får gå"

Annons

När tidningen besökte företaget på onsdagseftermiddagen var stämningen ytterst dämpad. Oron för framtiden griper omkring sig och det är många frågor som tarvar svar inför de stundande MBL-förhandlingarna.

- Ja, alla väntar på att förhandlingarna ska inledas så att vi kan få någon form av besked, fortsätter Eriksson som liksom många andra är införstådda med att det har börjat gå sämre för Spendrups.

Men generellt råder dock den uppfattningen att den aviserade neddragningen inte står i proportion till den minskade försäljningen.

- Visst är det allvarligt att de tappar volymer, men att ta bort hela 39 tjänster är alldeles för mycket.

- Det innebär att den personalstyrka som blir kvar blir så liten att vi inte kan behålla en drift som är värd namnet.

Vid Spendrups i Grängesberg arbetar i dag dryga 200 personer av olika yrkeskategorier.

Den nu föreslagna bantningen skulle innebära att 20 procent av personalkadern försvinner. Det måste få konsekvenser för verksamhetens fortsättning menar facket.

- Nu lär vi sätta oss ned och gå igenom volymerna och se vad vi kommer fram till. Vi har ju redan minskat med upp mot 10-15 årsarbeten till följd av att det inte ligger några kontrakt inne som det gjorde tidigare.

Eriksson har, i motsats till presschefen Ekman, svårt att tro att det kan bli möjligt att inleda förhandlingarna redan denna vecka.

- Nej, vi måste ju hinna gå igenom materialet så det blir väl tidigast under nästa vecka, slutar fackbasen.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons