Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga poliser på stan

Annons

I 37 år har han arbetat som polis varav 30 år på sin tjänst i Hedemora.

Anders Haglund var med när det fanns fem poliser eller fler i yttre tjänst som kunde patrullera och hålla koll på buset i stan. Men nu är det slut med det.

Nu till nyår har den polisman som arbetade halvtid i yttre tjänst gjort sin sista dag och det blir poliser från Avesta, Borlänge och Falun som får rycka ut om det händer något i Hedemora.

-Det är två vakanser som vi inte har fått tillsatta som är yttre tjänster.

-Kvar vid Hedemorapolisen blir en halvtidstjänst och fyra heltidstjänster som sitter inne och jobbar med utredning, säger en uppgiven Haglund.

Han menar att Hedemorborna förstås är de stora förlorarna på den centraliseringsanda som just nu blåser genom polisens organisation.

- Det är en tragisk utveckling som har skett de senaste tio åren. Bekymret är att folk inte kan känna den trygghet som de betalar skatt för att få känna när det inte finns någon yttre övervakning på orten. Det behövs polis som är stationerad på orten som känner till det klientel vi arbetar emot och som har god kontakt med allmänheten, säger han.

Och kontakten med allmänheten lär inte bli bättre i och med ledningens beslut att flytta den receptionist som tidigare satt i Hedemora till polisstationen i Avesta. Från och med nyår hålls stationen i Hedemora öppen för allmänheten endast på onsdagar mellan nio och tolv jämfört med tidigare när den var öppen varje dag mellan åtta och tolv.

- Men vi kommer att försöka ta emot folk ändå så gott det går även på andra tider men öppettiderna är onsdag förmiddag, säger Haglund.

FREDRIKA HILLERVIK

Mer läsning

Annons