Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga poliser får gå

Annons

Målet för polisen är att spara 6,8 miljoner kronor på den civilanställda personalen. De personalminskningar som ska ske rör alltså endast den personal som arbetar med andra uppgifter än rent polisarbete. Enligt länspolismästaren är det oklart om det går att uppnå besparingsmålet redan i år, men polisledningen har ändå beslutat om att inte lägga några varsel om uppsägningar.

För att sänka kostnaderna krävs en minskning av personalen med sex personer. Lösningen blir i stället anställningsstopp, pensionering i förtid och olika omställningsprogram.

- Rikspolisstyrelsen har gett pengar för att vi ska genomföra pensioneringar, säger länspolismästare Matts Johansson.

Besparingarna innebär till viss del att arbete flyttas över på poliser. Exempelvis ska poliserna nu själva sköta inrapportering av sin arbetstid, ett arbete som tidigare skötts av administrativ personal. Poliser kan också få nya arbetsuppgifter när polisen organiserar om sin ledningscentral.

- Det kan bli så att vi måste flytta några poliser till inre tjänst på länskommunikationscentralen, säger Matts Johansson

Besparingar på personalsidan är bara en del av det sparkrav som polisstyrelsen i länet beslutat om. Andra områden som berörs är minskade kostnader för lokaler och telefonsamtal, samt att kostnaderna för övertidsarbete måste minskas.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons