Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar till Vägverket

Annons

Under flera år har det funnits önskemål om att korsningen vid infarten till Smedjebacken, från riksväg 66, borde byggas om till en rondell.

Först och främst handlar det om en trafiksäkerhetshöjande åtgärd, men det har även framförts argument om att det skulle vara positivt för Smedjebacken som ort.

En rondell skulle bli ett naturligt stopp och förhoppningen är att det skulle göra att fler väljer att åka in till Smedjebacken.

Vägverket ställer sig positiva till att bygga en rondell vid riksvägen och i anslutning till den skulle en gångtunnel byggas.

Problemet är att Vägverket inte har några pengar för detta förrän tidigast om 5-6 år. En möjlighet att kunna genomföra bygget tidigare är att kommunen lånar ut pengarna till Vägverket.

Det handlar om 5,7 miljoner kronor som kommunen skulle låna ut och Vägverket skulle få låna pengarna utan att betala någon ränta.

Kommunledningen med kommunalrådet Leif Nilsson är positiva till detta under förutsättning att vissa garantier uppfylls, exempelvis när kommunen får tillbaka pengarna.

Nu motsätter sig centerpartiet detta och framhåller att det finns viktigare saker att lägga pengarna på, exempelvis en renovering av Bergaskolan.

-Det är viktigt att gå försiktigt fram med investeringar, betonade centerpartisten Göran Engström, när han förde saken på tal i kommunfullmäktige.

Leif Nilsson kontrade med att det handlar om säkerheten för många människor och Göran Engström borde inte vara så karsk och slå ned på en sådan investering.

Elise Sandberg, ordförande i Barkenföretagen, stämmer in i Nilssons synpunkter och framhåller att ett rondellbygge berör många människor som ska passera den nuvarande korsningen varje dag.

-Det finns dessutom ett otal kunder och leverantörer som passerat Smedjebacken utan att märka att de kört förbi, säger Sandberg.

Hon hävdar att en rondell är viktig för utvecklingen av det lokala näringslivet i Smedjebacken.

-Dessutom tycker jag att det är fel att ställa behovet av renovering av skolorna mot att kommunen lånar ut pengar till Vägverket.

-Jag är övertygad om att en rondell är positiv för näringslivet och det ger i sin tur en positiv effekt för kommunen och då kan det skapas utrymme för att satsa på skolorna, summerar Sandberg.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons