Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar till Kasttjärn

Annons

Insatserna under den stundande vintersäsongen kommer därför endast att omfatta en mindre röjning vid tjärnens södra strand.

Som tidningen tidigare uppmärksammat är det illa ställt med denna en gång så vackra och glittrande pärla i centrala Ludvika. Vass och sly frodas och vattenspegeln tenderar att bli allt mindre för varje år.

Många Ludvikabor, boende i närbelägna Vasalunden i synnerhet, upplever denna miljöförstöring som något mycket tråkigt. Speciellt frustrerande torde det vara för alla som minns hur vackert det var för många år sedan.

Privatpersoner har hört av sig till både NLT och kommunens parkavdelning med önskemål om snabba åtgärder för att rädda situationen. Men enligt vad NLT erfar lär det bli fortsatt väntan.

- Tyvärr finns det fortfarande inga pengar i budgeten, beklagar stadsträdgårdsmästare Svante Springare som får hålla tillgodo med snäva ramar i dessa kommunalekonomiskt magra tider.

- Att göra en omfattande upprustning av Kasttjärn kommer att kosta stora pengar. Jag uppskattar att det blir fråga om mer än en miljon kronor, fortsätter han.

En stor miljörust innebär inte enbart röjning av buskar och vass. I den måste det även ingå en muddring av själva tjärnen med följande borttransport av väldigt stora muddringsmassor.

- I samband med ett sådant projekt planerar vi också för att anlägga en brygga som brandkåren kan disponera om det skulle uppstå en ny stor brand i centrum. Kasttjärn är nämligen ett viktigt vattenmagasin. Men allt det här ligger på framtiden.

Springare konstaterar att problemet med den försummade Kasttjärnsmiljön måste tacklas pö om pö.

- Närmast inriktar vi oss på att röja upp på södra sidan om tjärnen där vi gräver ur området mellan stranden och järnvägen. Det jobbet kan vi klara med befintliga driftspengar och jag skulle tro att det kommer att kosta cirka 50 000 kronor.

Men en förutsättning för att jobbet ska kunna starta är att det blir kallt och därmed tjäle i marken.

- Annars blir gräsmattorna söderkörda, slutar stadsträdgårdsmästaren.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons