Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga ökade risker

Annons

-Ökad hemsjukvård kommer inte att medföra större risker för patienterna, det är min bestämda uppfattning. Patienter som behöver sjukhusvård får det även i framtiden. Krävs det så får det bli överbeläggningar på lasarettet.

NLT hade den 22 mars en artikel om att landstingsledningen föreslår att nattakuten i Ludvika stängs i augusti och att det samtidigt tas bort 12-14 vårdplatser.

Den sammanlagda besparingen tros bli uppåt 15 miljoner kronor.

Men det är bruttosiffror. Kostnaderna kommer att öka i andra änden med minst ett par miljoner kronor, enligt Annica Lindell Lang.

-Läkarbesök i hemmet tar dubbelt så lång tid som ett besök hos läkaren på vårdcentralen. Detta på grund av restiderna.

- Om hemsjukvården ska utvecklas enligt förslaget så behöver vi i Västerbergslagen förstärka läkarbemanningen med ungefär en tjänst. Dessutom måste det nyanställas ett par distriktssköterskor.

I Uppsala uppges landstinget med framgång provat med så kallad mobil doktor som åker hem till patienter i ett större område.

Lindell Lang menar att nackdelen med det systemet är att patienterna inte får träffa samma läkare som man mött på vårdcentralen.

-Som vi har planerat det här i Västerbergslagen så kommer exempelvis Birger Brouneus att åka hem till sina patienter i Grängesberg. Och patienter som hör till Solsidan ska så långt möjligt få besök av sin läkare.

I Grängesberg, Grangärde, Fredriksberg, Smedjebacken och på Solsidan finns fast anställda läkare på praktiskt taget samtliga tjänster. Problemet är norra vårdcentralen på lasarettet.

-Där ska det vara sex tjänster men ingen av dem bemannas av fasta läkare.

- På norra har vi ett läkarbolag inne och på de sex tjänsterna arbetar tre läkare.

Patienter som hör till norra vårdcentralen har mindre möjligheter att vid återkommande besök få träffa samma läkare. Samma scenario kommer att utspelas vid vård i hemmet, vilket kan skapa både irritation och oro hos patienter och anhöriga.

-Vi måste göra allt för att få fasta läkare till norra vårdcentralen och i dagarna har en grupp i Västerbergslagen börjat arbeta med denna viktiga fråga.

- Jag tror inte att bra lön är den viktigaste faktorn för att förmå distriktsläkare att söka de vakanta tjänsterna.

- Viktigast är att det erbjuds bra arbetsförhållanden; att man som läkare känner att man hinner ta sig an sina patienter och kan göra ett bra jobb.

Annica Lindell Lang berättar att cirka 1 700 personer är som det heter listade hos varje läkare på Solsidan. Stafettläkarna på norra vårdcentralen har kanske dubbelt så många presumtiva patienter.

-Om hemsjukvården byggs ut enligt förslaget så bör antalet listade per läkare minskas till 1 300 -1 400 personer.

-Norra vårdcentralen måste hålla sin budget så man kommer inte att öka antalet stafettläkare. För att kunna bemanna vårdcentralen med sex läkare krävs att det rekryteras fasta läkare, betonar chefsläkaren.

De förändringar som är på gång kommer också att ställa nya krav på berörda kommuner.

-Sjuka som vårdas hemma kräver mer tillsyn så det kommer att behövas mer personal inom hemtjänsten.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons