Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nybyggen i Falun

Annons

Kommunen har 26 200 bostäder varav hälften finns i flerbostadshus. Det finns i dagsläget 330 tomma lägenheter varav 310 är Kopparstadens. Det är en stor skillnad mot sommaren 1998 då Kopparstaden som mest hade hela 783 tomma lägenheter vilket var 13 procent av hela beståndet.

Antalet tomma lägenheter har minskat i nästa samtliga av Kopparstadens bostadsområdet. 1 oktober var det bara Herrhagen, Bojsenburg och Grycksbo som hade fler än 15 tomma lägenheter. Speciellt illa var det i Grycksbo som hade 33 tomma lägenheter vilket utgör 30 procent av Kopparstadens bostadsbestånd där.

Det har funnits en viss oro för att befolkningsökningen och det förbättrade arbetsmarknadsläget skulle medföra att det blir brist på bostäder. Så är icke fallet anser stadskansliet i sitt omarbetade bostadsförsörjningsprogram.

Kansliet slår fast att behovet fortfarande är väl tillgodosett och det behöver inte byggas några nya flerfamiljshus på ett par år. Men man måste samtidigt vara mycket uppmärksam på de förändringar som sker för att snabbt kunna vidta åtgärder om efterfrågan ökar än mera.

Däremot finns det behov av flera småhus. Intresset för tomtmark, både kommunal och privat, har ökat konstaterar stadskansliet. Det behovet kommer dock till viss del att kunna tillgodoses genom att kommunen nu arbetar med detaljplaner för ett 20-tal nya tomter i Källviken och åtta i Skutudden. I bästa fall, tror stadskansliet, att de första tomterna i Skutudden ska kunna bjudas ut i slutet av nästa år.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons