Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nya sparkrav

Annons

- Vi har haft en inledande diskussion i kommunstyrelsen om budgeten för 2006. 2006 ser ganska bra ut och vi har ambitionen att lägga en budget som täcker lönekostnadsökningarna och utan nya besparingar, säger Stål som dock betonar att man måste tänka flera år framåt i tiden när man lägger budget.

- Nu ser 2006 bra ut men det är inte lika ljusa prognoser för 2007 och 2008. Vår ambition är att vi på dessa tre år ska ha akumulerat ett resultat på 70 miljoner kronor, säger Stål.

Denna vinst ska avsättas så att kommunen samlar på sig medel när pensionsbomen briserar om tio år.

Utöver pengar till löneökningar 2006 så bedömer Stål att det finns utrymme för inventeringar i 45-miljonersklassen.

På frågan om det kommer något bygge typ glasentré på folkets hus under valåret 2006 så säger Stål att frågan är för tidigt ställd.

- Under åren då vi rustade skolorna låg vi på en investeringstakt på 90 miljoner per år, sedan ombudgeteringen 2004 som sänkte kommunens kostnader så växlar vi ned till en normal inveteringsnivå på 40-45 miljoner. Det gör också att vi kan samla på oss pengar för att möta pensionsproblemet, säger Stål.

Stål konstaterar att 2005 ser ut att gå bra för kommunen:

- Jag vill berömma alla nämnder och förvaltningar för att de håller sina budgetar. Det som är problematiskt är äldreomsorgen som har ett minus på fyra miljoner samt de oväntade bekymmer som kommunstyrelsen fick ta ansvar för när norrmannen svek på Öraberget samt fördyringar i kollektivtrafiken, säger Stål.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons