Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nya kraftstationer i Ludvika och Lernbo

Annons

Byggentreprenaderna visade sig vara väsentligt dyrare än tidigare beräknat. Projekten är då inte lönsamma för bolaget.

Ett flertal stora byggprojekt såsom Botniabanan har resulterat i att flera potentiella anbudsgivare inte lämnat anbud.

När VB-kraft i augusti beslutade att ta in nya anbud hade man misslyckats att få in bud och då gjordes ett sista försök, redan då befarade Per Harrby att kraftverken kanske inte skulle bli byggda.

- Vi fick bud, men konkurrensen har varit mindre än önskvärd. Vid en noggrann anbudsräkning har entreprenörerna bedömt att svårigheterna och därmed kostnaderna är större än tidigare beräknat. Kostnaden ökade 100 miljoner från beräknade 200 miljoner, vilket mest beror på överhettning på anläggningsmarknaden och bergets beskaffenhet i Ludvika, säger vd Per Harrby, som konstaterar att man kom över smärtgränsen.

Under 2005 kommer VB-kraft att utreda vad som kan göras åt de befintliga stationerna i Ludvika och Lernbo samt deras vattenvägar.

- Siktet är inställt på att söka bygga om Ludvika under 2006 och Lernbo under 2011.

VB-krafts plan på en ny reglering av Väsman för att bättre samköra kraftstationerna i Kolbäcksån kommer att avbrytas. Vattendomen från 1994 behövs inte när de tilltänkta stationerna inte blir byggda.

- VB-kraft har nu beslutat om en förstudie i Fagersta. Där vill vi gå över från oljeeldning till biobränsle och även koppla på elgenerator för att kunna utnyttja elcertifikaten, säger Harrby.

Han anser att frågan är för tidigt ställd om det också kan bli en elgenerator på VB-krafts övriga biobränsleeldade värmeverk i bland annat Ludvika.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons