Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga nedskärningar att vänta

/
  • Ingalill Persson kan tänka sig att privatisera Norra vårdcentralen. Men för närvarande anser hon att det fungerar bra med stafettläkarna. Det är samma läkare som återkommer hela tiden och patienterna är väldigt nöjda, framhåller Persson. Det är till och med så att cirka 150 personer som egentligen ingår i upptagningsområdet för den mycket väl fungerande vårdcentralen i Smedjebacken har listat sig på Norra, uppger hon.  Foto: Gunne Ramberg

Annons

Hur mår sjuk- och tandvården i Västerbergslagen?

- I stort sett mår den egentligen ganska bra. Men vi har en del saker som vi behöver fortsätta att utveckla. På Norra vårdcentralen finns stafettläkare och vi har ett väldigt förmånligt avtal där samma läkare kommer tillbaka till vårdcentralen hela tiden. Så nöjdheten hos Ludvikaborna har ökat men naturligtvis är det på sikt inte bra att stafettläkare.

Hur vill ni utveckla verksamheten nästa mandatperiod?

- Det är jätteviktigt att lasarettet får fortsätta att utvecklas till ett ännu bättre närsjukhus med hög kvalité så de äldre, som har de största vårdbehoven, samt barnen kan känna sig trygga. Och så vill vi bemanna upp vårdcentralerna med fasta läkare.

Landstinget kan behöva spara 130 miljoner per år de närmaste åren. Vilka nedskärningar kan väntas i Västerbergslagen?

- Vi har inga planerade nedskärningar över huvud taget. Vi omsätter sju miljarder så besparingar på 130 miljoner per år går att göra genom att förändra arbetssätt och genom att jobba lite smartare. Och vi vakansprövar varje tjänst då syftet är att komma ner lite i personal.

Så det blir inga nedskärningar av verksamheter under de kommande fyra åren?

- Nej.

Ni lovade att nattakuten och dagkirurgin skulle bli kvar åtminstone till 2010. Hur blir det i framtiden?

- Vad gäller akuten har vi inga förändringar på gång över huvud taget. Beträffande dagkirurgin har vi en väldigt fin verksamhet i Ludvika och även om utvecklingen går mot att mer och mer dagkirurgi ska ligga i anslutning till det stora akutsjukhuset - en operation kan plötsligt bli akut på grund av patientens tillstånd - så kan enklare ingrepp mycket väl göras nere i Ludvika. I både min och landstingsdirektörens värld ser vi att den dagkirurgiska verksamheten i Ludvika mycket väl kan fylla en framtida funktion.

Men du kan inte lova eller garantera att dagkirurgin blir kvar de kommande fyra åren?

- Nej, jag kan inte lova. Men jag är ganska säker på att den kommer att finnas kvar.

Kommer Solsidans vårdcentral att flyttas till lasarettet?

- Diskussioner pågår i Ludvika om det och jag tror att det blir så så småningom och det kan vara så att förändringen genomförs under mandatperioden. Men då handlar det ju inte om att försämra för befolkningen utan att samla resurserna på ett ställe och kunna ge en högre service.

Vad händer med vårdcentralerna i Smedjebacken, Söderbärke, Fredriksberg, Grangärde och Grängesberg?

- Det finns inga uppdrag över huvud taget om att förändra den situation som råder i dag.

Den 28 mars 2007 öppnade du för viss privatisering av Norra vårdcentralen. Detta av omsorg om patienterna eftersom kontinuiteten hade varit för dålig med alla stafettläkare. Men ni kör vidare med "stafetterna"?

- Ja, nu har vi bra kontinuitet och patienterna är väldigt nöjda. Sen kan det ju hända så småningom när vi utvärderar hälsoval Dalarna och vi ser hur det fungerar med de privata alternativ som vi fått i länet att vi kommer i den situationen att vi kanske lägger ut Norra på entreprenad.

- Men vår huvudlinje är att rekrytera fasta läkare. Ja, det har misslyckats under flera år men vi har aldrig haft så många st- och at-läkare (läkare under utbildning) inne som nu och när de blir klara hoppas vi att en del blir kvar hos oss. Vi ser att rekryteringsläget kommer att förbättras de närmaste åren.

Fakta: Ingalill Persson (S)

Jobb: Mitt uppdrag är att vara landstingsråd. Men mitt jobb är förskollärare vid Falu kommun och jag söker tjänstledigt ett år i taget.

Ålder: 57.

Familj: Stig, 64, som jag har haft i 40 år och barnen Mathias, 35, Henrik, 31, och Niclas, 24. Och så barnbarnen Ella, 6, och Elin, 4. De är farmors prinsessor.

Boende: I Falun, i radhus på fem rum och kök. Jag tror att det är på 150 kvadrat.

Fritidsintressen: Att umgås med familjen och barnbarnen. Och så läser jag mycket.

Mer läsning

Annons