Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga misstag i jakt på Hagamannen

Annons

Mellan 1999 och 2005 hann Hagamannen begå sex våldtäkter och två mordförsök innan han greps.

Men polisen gjorde inga fel, enligt en ny utvärdering som letts av överåklagare Peter Hertting.

Polisens agerande under den nästan sju år långa jakten har kritiserats från många håll.

Men den slutsats som dras i den nu aktuella utvärderingen blir att det inte berodde på några misstag av polisen att Hagamannen kunde gripas först 2006.

Arbetet har bedrivits utifrån traditionella utredningsmetoder och med utnyttjande av kriminalteknikens landvinningar, skriver utredarna.

Endast två händelser diskuteras närmare.

Vid ett tillfälle i mars 2000 var samtliga polispatruller upptagna med att ta hand om en svårt misshandlad och kraftigt nedkyld kvinna vid universitetet. Samtidigt såg en ledig polisman en man med Hagamannens signalement i Haga. Det har ifrågasatts att man inte genast skickade en patrull att leta upp den mannen. När en patrull väl kom fram hade Niklas Lindgren redan hunnit sätta sig i säkerhet.

Men utredarna anser att det var motiverat att polisen kraftsamlade vid universitet och kritiserar inte deras senfärdighet.

Att man förstörde fibrer och hårstrån som togs tillvara i samband med ett överfall i december 2000 kritiseras bara milt. Spåren förstördes 2004 eftersom man ansåg att de hade för dålig kvalitet och att överfallet sannolikt hade utförts av en annan gärningsman.

Beslutet att förstöra spåren var inte dokumenterat. Inga spår bör förstöras med tanke på den utveckling som hela tiden sker inom kriminaltekniken, anser utredarna.

Men även om man redan 2000 hade förknippat det överfallet med Hagamannen hade man inte kommit längre än till att det var samme gärningsman som vid de tidigare överfallen. Man hade inte kommit närmare hans identitet, anser utredarna.

Även hanteringen av det DNA-prov som togs på Niklas Lindgrens bror 2002 får godkänt. Det gjordes utifrån så få jämförelsepunkter att man inte fick någon träff. Hanteringen var helt i enlighet med den tidens regler och rutiner är utredarnas slutsats.

Den så kallade Hagamannen, Niklas Lindgren, dömdes till 14 års fängelse för våldtäkter och mordförsök mot kvinnor i Umeå.

TT

Mer läsning

Annons