Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga minussiffror i år

Annons

50 miljoner plus. Det var det överskott kommunen hoppades att 2005 skulle ge. I den första tendensrapporten beräknas dock överskottet bli betydligt blygsammare, sju miljoner.

- Det är givetvis inte bra att vi avviker från budget med 40 miljoner kronor, men det visar också hur viktigt det är att ha marginaler, säger Jonny Gahnshag.

Den verksamhet som har störst avvikelse gentemot budget är socialnämnden, minus 21 miljoner. Bakom budgetöverskridandet finns en samhällsutveckling där fler behöver socialbidrag, behoven inom missbruksvården och ungdomsvården ökar.

- Här har vi uppenbara problem eftersom kostnaderna inte går att påverka, vi kan neka dem som behöver socialbidrag, missbruksvård eller ungdomsvård det. Vi kan inte ändra vårdformer och bygga upp fler hemmaplanslösningar på bara några månader.

Kostnaderna för LSS, lagen som ger funktionshindrade människor rätt till visst stöd, ökar. Prognosen säger också att äldreomsorgen kan komma att hamna på minus:

- Om det är någon som ska rosas så är det egentligen äldreom-sorgsdelen. Tidigare har de rört sig om 20 miljoner back, nu är det fyra miljoner. Det visar kritikerna till den omvandling av äldreomsorgen som pågår nu att det går att spara pengar och behålla kvaliteten.

Den första rapporten visar också att skolan riskerar att gå mot ett relativt stort underskott, 11 miljoner. Det beror bland annat på att personalkostnaderna inom gymnasiet och Komvux har dragit iväg, att skolskjutsarna har blivit dyrare och att priset på busskort till gymnasieeleverna har ökat.

Prognosen för kommunstyrelsen är minus 3,6 miljoner. Det beror framför allt på att Kommunfastigheter har fått ökade kostnader för personal och utrustning i den nya kommunala organisationen. Kostnaderna för fristående gymnasieskolor beräknas också öka då två nya gymnasieskolor planerar att starta till hösten, NTI-skolan och Falun praktiska gymnasium.

ANN-SOFIE MASTH

Mer läsning

Annons