Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga mer stafettläkare

Annons

Kostnaden för landstinget för en stafettläkare vid vårdcentralen ligger på 33 850 kr/vecka, dubbelt så mycket som för en vanligt anställd distriktsläkare.

Stafettläkarna har under 2002 arbetat 3 900 timmar vid vårdcentralen, motsvarande 2,2 heltidstjänster. Under 2003 har de hittills arbetat 1 800 timmar, motsvarande två heltidstjänster. Det har därmed varit 6,5 heltidstjänster om man räknar in stafettläkarna.

Nu är det emellertid slut med användandet av stafettläkare:

-Sedan halvårsskiftet i år får det inte längre förekomma, det blir därmed ett annat uppdrag vid vårdcentralerna, säger tf närsjukvårdschefen Nils Lindroth i Mora.

-En del får bedriva egenvård och några kanske kan sjukskrivas per telefon.

Trots brist på distriktsläkare så har man exempelvis i Leksand och Älvdalen fullbemannat. Sedan tidigare i år råder anställningsstopp inom landstinget, något som även förhindrar nyrekrytering av distriktsläkare.

Birgitta Göthman berättar att det finns en stafettläkare under fyra veckor i sommar. Sedan finns inget avtal med nya stafettläkare och det kommer ej att ges något tillstånd till det.

- För vårt uppdrag fattas det tre heltidstjänster. Vi har försökt rekrytera under flera år men inte lyckats. Delvis beroende på att det är brist på distriktsläkare.

Enligt henne har många läkare valt att arbeta inom bemanningsföretag för att de tjänar bättre där. Därmed har bristen blivit större på distriktsläkare och även ökat efterfrågan på stafettläkare. Nu hoppas hon att allt fler landsting inser det orimliga med det system som varit. Då skulle kanske fler läkare återigen välja en fast anställning.

Under sommaren kommer det att bedrivas vanlig verksamhet vid vårdcentralen, men till hösten blir det förändringar.

-Det blir en reducerad verksamhet med de läkare vi har kvar, säger Göthman som menar att deras arbetsbörda annars blir orimlig.

-Vi måste prioritera hårdare vilka som får besöka läkare till hösten, men vi ska gå ut med bra information om detta till allmänheten vad som kommer att gälla.

GÖRAN PERSSON

Mer läsning

Annons