Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga mer pengar till skrotfonden

Annons

Omkring 25|000 bilägare hann skrota sin bil innan pengarna i bilskrotningsfonden tog slut. Några mer statliga pengar till fonden blir det inte.

De 102 miljoner kronor som fanns i bilskotningsfonden tog slut i ett nafs. Ersättningen på 4|000 kronor för varje bil av årsmodell 1988 eller äldre började gälla i fredags och på måndagsmorgonen kunde Vägverket konstatera att pengarna var slut. Några nya pengar till fonden blir det inte, enligt Andreas Carlgren.

Däremot lämnar han en liten öppning för de bilägare som anser sig orättvist drabbade _ de som blev utan skrotninsgpremie på grund av att de bilskrotar de anlitade i fredags inte kunde skicka de nödvändiga blanketterna till Vägverket via fax eller internet.

Fortfarande finns dock omkring 325|000 bilar av samma ålder kvar på vägarna _ de flesta utan katalysator _ och på måndagen kom också krav från flera håll att regeringen borde fylla på fonden för att fortsätta föryngra den svenska bilparken. Om staten skulle fortsätta med moroten på 4|000 kronor tills alla de bilarna också är skrotade blir det sammanlagt 1,2 miljarder kronor.

Men några sådana planer har alltså inte regeringen. Andreas Carlgren hänvisar i stället till de nya reglerna som innebär att ägarna, om de inte tagit ur någon vital del ur bilen, får lämna in sin gamla skrothög gratis.

Från och med i fredags har biltillverkarna och importörerna det fulla ansvaret för att skrota uttjänta bilar. Branschen har byggt upp ett nät av mottagningsanläggningar över hela landet och enligt Bil Sweden kan mer än 85 procent av bilägarna hitta en mottagningsstation eller bilskrot inom en radie av 50 kilometer där de kostnadsfritt kan lämna in sin bil.

TT

Mer läsning

Annons