Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga master trots bygglov

Annons

För två år sedan ansökte konsultföretaget Aktelo, från Falun, om bygglov för master i Abborrberg, Rifallet, Gänsen, Norhyttan, Gravendal, Norrvik, Korsnäsberget och Rämsberget. Aktelo anlitades av operatören Tele 2 för att sköta bygglovsansökningarna och masterna skulle byggas av Sunab, Svenska UMTS-nät.

Ett bygglov från byggnadsnämnden innebär att den som fått tillstånd har två år till sitt förfogande för att komma i gång med sitt projekt. Den som påbörjat byggandet har fem år på sig från bygglovs-ja för att slutföra sin uppgift.

Nu blev det aldrig någon start mot höjderna för de aktuella masterna och i mitten av maj i år gick sex av byggloven ut. För resterande tre master blev det för sent för drygt en vecka sedan.

Aktelo har dessutom återkallat ansökan för en omstridd mast utanför Ulriksberg, med motiveringen att utvecklingen inom kommunikation gått framåt så snabbt och att man med nuvarande teknik kan betjäna större geografisk yta än vad man kunde när masten planerades.

Bättre teknik och känsligare mottagare kan helt enkelt ta emot information från längre avstånd.

Utanför Ulriksberg fick Aktelo först avslag på sin ansökan om bygglov men överklagade då till länsstyrelsen och fick rätt. Ärendet återremitterades till byggnadsnämnden i Ludvika för ny prövning men då hörde Aktelos representant av sig per brev och förklarade att något bygglov inte längre var aktuellt - bland annat på grund av att ny teknik förbättrat känsligheten hos mottagare av radiosignaler.

Torkel Berg, planarkitekt på miljö- och byggkontoret i Ludvika, tror att det här är sanningen bakom uteblivna mastbyggen.

- Jag tror det stämmer som de skriver - ny teknik har gjort att det inte behövs så många och täta master. Vi såg det redan när ett konkurrerande företag sökte bygglov för sina master - de behövde inte så många för att täcka nätet.

Men det gäller inte bara att få täckning överallt, säger Berg.

- Utan det är också fråga om ett visst antal telefoner som varje basstation kan ta hand om. Tele 2 kanske räknade med fler abonnenter från början, medan andra aktörer på marknaden förmodligen tänkte ta itu med det i ett senare skede. Men nu spekulerar jag bara, det är mina egna funderingar, betonar han.

Bara två master har byggts under den här två-årsperioden.

- I Gonäs är en mast byggd, liksom en på Ickorrbottens gruv-lave.

Dessutom finns äldre GSM-master inom kommunen.

- Och konkurrenten har också byggt, men det är inte så många.

Inne i tätorten har det uppförts en hel del basstationer.

- Men dem har vi inte samma koll på, eftersom det inte krävs bygglov, de är så små. De ser ut ungefär som lysrörsarmaturer på högkant, du har säkert sett dem.

- Bland annat finns det flera ovanpå Gallerian, upplyser Torkel Berg som berättar att det är ganska lugnt på det här området nu.

LENA RELTE

Mer läsning

Annons