Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga landkrabbor här inte

Annons

Marika Romppainen och Michael Fredriksson från Silja Linje hade ställt upp som om de välkomna de sökande ombord på ett fartyg. Väl igång med informationen fick alla veta villkoren ombord, villkor som bjuder både för och nackdelar.

- Vi har ungefär 900 anställda i Sverige som tjänstgör på Silja Symphony och Silja Festival och vi har en kontinuerlig rekrytering, berättade Michael Fredriksson inledningsvis.

Fortsatte med att betona den miljöpolicy Silja Line har och som de anställda måste följa. Att drog- och alkoholpolicyn tillåter maximalt 0,2 promille under tjänstgöring och maximalt 0,5 promille under ledig tid ombord.

Till förmånerna hör fribiljetter, stamgästkort tillgång till taxfreeshopen med mera. Den anställde får vidare fri mat, fria arbetskläder och hytt.

Till villkoren hör att man som fast anställd jobbar tio dagar ombord och går sedan på en lika lång ledighet. Så rullar det på.

Lönerna då?

Ja, en diskare får 11 500 kronor efter skatt, en kock 13 000 kronor.

- Vi har inga karensdagar när man blir sjuk. Det är 100 procent ersättning från första dagen, fortsatte Fredriksson och tillade att sjukfrånvaron ligger på ungefär 15 procent, som i samhället i stort. Det betyder att omkring 150 personer ständigt är sjukskrivna, varför rederiet även är i behov av vikarier.

- Sjöyrket är speciellt och det kräver att personalen kan lämna friskintyg.

Summerade Michael Fredriksson tillsammans med Marika Romppainen och deras sista råd till inlandsborna var att låta det gå minst tre arbetspass innan bedömningen görs om sjön är rätt plats att jobba på. Är man helt novis kan annars den första dagen ombord bli en aning omtumlande.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons