Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga krav på bälten - än

Annons

Både Ludvika och Smedjebacken ligger på en nivå när det handlar om krav på entreprenörerna som ansvarar för skolskjutsar som är ungefär som snittet i landet.

Dagens krav i Ludvika innehåller förutom utbildning i hjärt- och lungräddning för chauffören, en utbildning för skolbarnen i klass tre och sex i att lära sig utrymma en skolbuss.

- Att vi valt just dessa beror på att barnen från småorterna ska börja i högstadiet i Ludvika eller Grängesberg och de som går i trean åker till slöjd och bad, säger Göta Witteberg, ansvarig för skolskjutsarna i Ludvika kommun.

På de fordon som används finns det en lång lista med punkter som måste uppfyllas när det handlar om utrustning. Allt från mobiltelefon, skyddsvästar, brandsläckare, färskt dricksvatten, förbandsmaterial, till våtservetter och kräkpåsar.

Bussarna får inte vara äldre än 12,5 år och de ska bromstestas två gånger om året och nyinköpta bussar ska ha klimatanläggning.

Under den kommande vintern ska Ludvika göra en ny upphandling inför skolstarten hösten 2003.

- Troligen kommer det att bli skärpta krav på skolskjutsarna, men på vilket sätt vet jag inte, säger Göta Witteberg.

Hon påpekar att mycket handlar det om den politiska viljan och vem som ska betala.

Smedjebackens kommun har ungefär likadana krav som Ludvika när det gäller skolskjutsarnas utrustning.

Skolbarnen i Smedjebacken får vidare en utbildning i trafikfrågor och utrymning. Den sker genom att en polisen och en från räddningstjänsten åker med i bussen och visar på olika saker som kan vara farligt och vad barnen ska göra om något händer.

- Det avtal vi har nu gäller ytterligare något år, men jag har en känsla av att något är på gång med bland annat skärpta krav, säger Ann-Marie Filppu, ansvarig för skolskjutsar i Smedjebackens kommun.

När det gäller krav på entreprenörernas fordon är de likvärdiga med de som är i Ludvika.

Mer läsning

Annons