Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga klartecken för nytt kulturhus

Annons

Under två år har diskussioner förts om att ungdomshuset skulle placeras i gamla lantmäteriet vid Trotzgatan. Det nya alternativet, gamla tingshuset vid Kullen, skulle bli en billigare lösning.

- I första hand måste det komma ett beslut om vilken lokal vi ska välja, säger Falu kommuns fritidschef, Lars Runsvik.

Den styrgrupp som har hand om frågan har sett båda alternativen som tänkbara. Genom att verksamheten läggs i gamla tingshuset undviks den kostnad på fem miljoner som det skulle kosta att bygga om lantmäterihuset. Pengar till verksamheten finns redan avsatta i kommunens budget.

- Vi har två alternativ där det ena är dyrare än det andra, säger Lars Runsvik.

- När det gäller gamla tingshuset så handlar det om att komma överens med grannarna.

I juni hölls ett första möte med närboende kring gamla tingshuset. Då fanns farhågor om att verksamheten skulle innebära störningar i området. Den 26 augusti ska ett nytt möte hållas.

- Som man då tyckte, hade grannarna ett behov av att träffa politikerna, säger Lars Runsvik.

Förutom politiker ska även en ungdomsgrupp berätta om de planer som finns på att bland annat skapa ett centrum för olika former av skapande verksamhet och kafé samt konsertlokaler. Förhoppningen är att kunna inviga verksamheten i december.

- Vi har haft ett hundratal ungdomar engagerade, säger Jocke Wredelius, ansvarig för projektet.

Fastighetsbolaget Diös äger både lantmäteriet och gamla tingshuset. Från företagets sida säger man att ingenting är bestämt om vad husen ska användas till, men att det finns ett hyresförslag på vad det skulle kosta att använda gamla tingshuset. Något kontrakt med kommunen finns inte.

- Under den här resan har kommunen inte förbundit sig någonting, säger Anders Hedström, marknadsområdeschef på Diös.

- Det finns andra tänkbara hyresgäster. Vi är intresserade av alla och väljer den hyresgäst som vi tror är bäst på lång sikt.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons