Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga hemligheter här

Annons

De fackliga organisationerna SSR och SKTF samarbetar kring arbetsmiljön. Vid ett gemensamt möte bestämdes att protestera. Förhållandena för personalen - och de som söker hjälp på socialkontoret - är inte bra.

Personalen upplever en rad brister och kräver en förbättring. Bristerna innebär också, enligt facken, att hjälpsökande inte får ett respektfullt bemötande.

20 socialsekreterare tvingas dela på tio rum trots att rummen bara är avsedda för en person. Det får konsekvenser:

- Socialförvaltningen är den av kommunens myndigheter som har den strängaste sekretessen, konstaterar Ann-Britt Berggren SKTF och Gerd Edström SSR.

- Vi upplever att sekretessen äventyras vid besök och telefonsamtal. Det har hänt att klienter i telefon undrat om de kan prata ostörda när de hör röster så "nära".

Vid besök så hörs rösterna både till och från rummet bredvid. Det händer till och med att man kan höra vad som sägs mellan rummen. Facken undrar vems ansvaret är om samtal går att avlyssnas och om sekretessuppgifter inte skyddas.

- Om det är de anställda, då kan vi inte ta ansvar för detta längre.

Socialförvaltningen är belägen i Stadshuset. Utrednings- och behandlingsenheten består av totalt 35 personer. Bakgrunden till att problemen förvärrats under senare tid är att personalstyrkan utökats, rummen inte räcker till. Personal tvingas dela rum, även missbruksgruppen.

- En ohållbar situation.

De som sitter två i samma rum måste ha dörren öppen för att det inte ska kännas för instängt och för att luften ska räcka till. Datorerna är också omoderna.

Missbruksgruppens besökare kan ibland uppträda störande och hotfullt. Gruppen delar väntrum med familjerätten och barn- och ungdomsgruppen. Den administrativa personalen fungerar som dörröppnare till väntrummet, då dörren numera är låst, för att skydda personalen. Vid besök till utredning- och behandlingsenheten ringer nämligen socialupplysningen till administrativa personalen, som får öppna dörren.

- Detta har medfört ett merarbete för dessa som ideligen får fungera som dörröppnare.

Personalen begär nu att få en dräglig fysisk arbetsmiljö. Vad som krävs är ytterligare tio ljudisolerade kontorsrum, tre ljudisolerade samtalsrum, större konferensrum, större arkiv och ett mera välkomnande väntum.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons