Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga extra pengar till förskolans verksamhet

Annons

- Trist, säger Nils Carlsson (c), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, och tillägger att nämnden gjort vad den är satt att göra för att tillfredsställa det behov som finns.

Det är 68 barn som köar för en förskoleplats i Mora. För 31 av barnen är behovet akut och måste lösas inom de närmaste veckorna eftersom föräldrarna ska börja jobba.

För att säkerställa möjligheterna att uppfylla löftet skulle minst fyra nya förskoleavdelningar behöva öppnas under 2006. Det är absolut nödvändigt att öppna två nya avdelningar enbart som en följd av antalet födda under 2005, heter det i barn- och utbildningsnämndens hemställan om tilläggsanslag.

Nämnden har redan tidigare anmält att svårigheterna att bringa ekonomin i balans under år 2006 är stora, främst som en följd av att antalet elever vid S:t Mikaelsskolan ökat och fortsätter att öka fram till 2008. Det bedöms därför inte vara möjligt att åstadkomma det nödvändiga ekonomiska utrymmet för att öppna fler förskoleavdelningar genom att göra omprioriteringar inom det redan tilldelade kommunbidraget, heter det.

Finansutskottet anger att enligt den ekonomiska styrprincipen förekommer inte tilläggsanslag under pågående budgetår och av den anledningen blir det nej till nya friska pengar som skulle ha använts till att öppna en ny förskoleavdelning i Selja och en på Sollerön.

Mora vill lansera sig som en tillväxtkommun och stimulera till inflyttning. Unga barnfamiljer är en förutsättning för tillväxt, men utan fungerande barnomsorg blir det grus i maskineriet.

- Det är så vi ser på saken, säger Nils Carlsson.

Situationen nu är att redan för stora grupper måste bli ännu större på de förskolor som finns. Personalen protesterar mot alltför stor arbetsbelastning och att den inte kan ge barnen den stimulans och de portioner av pedagogik de önskar.

Sammanfattningsvis. Utan nya friska pengar fortsätter kaoset i förskolan. Och det förvärras.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons