Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga bussar på Engelbrektsgatan

Annons

Enligt centrumplanen ska Engelbrektsgatan ingå i den så kallade inre ringen. Den skapas för att leda bort trafik från själva stadskärnan. Det var främst på Östra Hamngatan den skulle minimeras vilket innebar att även busstrafiken skulle gå på Engelbrekts- gatan.

Men den är för smal och därför behövdes förändringar på sträckan mellan konsthallen och fram till Gruvgatan. En knäckfråga var då vad man skulle göra med det gamla kulturhuset på Engelbrektsgatan 32. Alternativen var att riva eller bevara det genom att flytta in det en bit.

Politikerna i utvecklingsutskottet diskuterade i går fram och tillbaka hur man skulle förfara med huset. Och meningarna var delade då en del ville bevara och andra riva. Något beslut togs dock inte men stadsbyggnadskontoret fick i uppdrag att arbeta för ett bevarande.

Beslut togs det dock om en del bussfrågor. Enligt förslaget i kollektivtrafikplanen ska linje 701 till Slätta gå på Engelbrektsgatan. Nej, sade utvecklingsutskottet. Slättalinjen ska gå kvar på Östra Hamngatan men nu i båda riktningarna.

Om linje 701 ska gå kvar så kanske det är fel att den nya så kallade centrumlinjen också ska trafikera Östra Hamngatan resonerade politikerna. De beslutade därför att centrumlinjens sträckning ska utredas vidare.

En särskild bussutredning ska också göras om Mäster Jons gränd beslutade utvecklings- utskottet. Tanken är att göra den gatstumpen till en ren bussgata.

Det beslutet torde åter blåsa liv i den heta debatten om trafik på just den gatan som bland annat Östra skolans hem- och skolaförening slogs hårt för att slippa.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons