Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga bevis på vargjakt

Annons

- Vi har inte hittat några som helst bevis. Inga blodrester efter varg eller något annat påtagligt. Ingen person har heller delgetts misstanke om brott, säger miljöåklagaren.

Den påstådda vargjakten i Äppelbo blev en medial riksnyhet i febuari förra året sedan polisen kallat in insatsgruppen vid bombskyddsgruppen i Stockholm för att undersöka en husvagn i Äppelboskogen.

Polisen befarade att det skulle finnas en sprängladdning i husvagnen och att den användes som gömsle av tjuvjägare.

Den omfattande polisinsatsen väckte stor uppmärksamhet i Äppelbo, inte minst bland cirka 15 jägare som använt husvagnen för att vaka på räv.

Polisen slog till måndagen den 3 februari 2004 sedan det under en tid förekommit misstankar om jakt på varg och att det skulle finnas ett samband mellan den påstådda jakten och husvagnen.

Dåvarande förundersöknings- ledaren, åklagare Olle Sohlberg, beslutade om en husrannsakan av husvagnen och när kriminaltekniker från Falun tog sig in i vagnen fanns en anordning som polisen misstänkte kunde vara en sprängladdning.

Ett stort område kring husvagnen spärrades av och bombskyddsgruppen från kriminal-polisen i Stockholm kallades till Äppelbo.

Tisdagen den 5 februari inleddes undersökningen av innehållet i vagnen och snabbt kunde konstateras att det inte rörde sig om någon sprängladdning; vad som hittades var en larman- ordning mellan vagnen och den åtel som lagts ut av rävjägarna.

Misstanke om någon form av jaktbrott fanns emellertid kvar när Katarina Lindström fick överta uppdraget som förundersökningsledare. Det skedde när hon tillträdde som miljöåklagare vid Åklagarkammaren i Dalarna.

Men polisens fortsatta undersökningar och förhör med personer i Äppelbotrakten har inte gett något underlag för att driva frågan vidare.

- Det finns ingen teknisk bevisning eller något annat material som ger underlag för att väcka åtal mot någon misstänkt. Förundersökningen om grovt jaktbrott är därför nedlagd, konstaterar Katarina Lindström.

CHRISTER GRUHS

Mer läsning

Annons