Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga besparingar i räddningstjänsten inför 2006

Annons

När räddningsnämnden för räddningstjänsten Västerbergslagen sammanträdde på måndagen hade de att ta ställning till kommande verksamhetsårs budget.

- Det borde gå att klara verksamheten utan att göra några nedskärningar, säger Hans-Åke Wickberg, räddningschef.

Under 2005 har räddningsnämnden en budget på cirka 22,8 miljoner kronor och ramen inför 2006 är på 23,3 miljoner kronor efter lite justeringar åt olika håll.

Först fick nämnden en ökning av budget på 700 000 kronor för att klara kommande löneökningar, men från detta drog sedan 200 000 kronor för att befolkningen har minskat. Även om det mycket handlar om kostnadsökningar, så finns det saker som beräknas bli billigare, kapitaltjänsten blir 437000 kronor lägre för 2006 än den var 2005.

Räddningschefen Hans-Åke Wickberg har goda förhoppningar om att det ska gå att behålla nuvarande nivå på verksamheten nästa år och dessutom klara budgetramarna.

-Det känns bra att slippa skära i verksamheten och att vi kan få lite lugn och ro i förvaltningen, säger Wickberg.

Investeringarna har under flera år legat på en återhållsam nivå i Ludvika kommun.
Vilket också gäller räddningstjänsten.

Men nu börjar delar av vagnparken bli tämligen ålderstigen och behöver bytas ut. Det handlar främst om en ny släckbil till stationen i Ludvika.

Den nuvarande är cirka 18 år gammal och har funnits med på listan över önskade investeringar i snart tio år. Skälet är att den nuvarande släckbilen ska ersätta någon av de som finns på de andra stationerna i området.

- De är ännu äldre och skulle i sin tur ersätta den andrabil som finns i Ludvika, säger Wickberg.

Andrabilen i Ludvika är från 1972 och är uttjänt som släckbil.

-Görs inte investeringen i en ny släckbil snart, så kommer det att bli en hel rad fordon som ska bytas och då handlar det om riktigt mycket pengar, förklarar Wickberg.

En ny släckbil beräknas kosta cirka tre miljoner kronor och ska bilarna i Nyhammar, Fredriksberg, Grängesberg och Kopparberg bytas samtidigt blir kostnaderna höga.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons