Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga besked från Ludvika

Annons

Det säger David Ridemar, 42, delägare i stockholms-företaget Vanilla Ventures AB som har funderingar på att bygga 25-35 lägenheter i Ludvika.

-Vi har ställt två grundläggande frågor till kommunen: Har kommunen mark till salu i centralorten och hur lång är bostadskön i kommunen? Vi behöver minst 2200 kvadratmeter och det ska vara mark i ett område som är attraktivt och där folk kan tänka sig att bo i hyreslägenheter, förklarar Ridemar.

-Jag har varit i kontakt med flera befattningshavare i kommunen, exempelvis planeringschef och kommunchef, och frågat när jag kan förvänta mig ett svar. Enda svaret jag får är att jag kommer att få svar...

NLT skrev i lördags om företagets planer. Kommunens planeringschef Jan-Erik Eriksson uppgav att han för några veckor sedan fick ett e-brev från företaget och att det skulle få svar efter att ärendet varit uppe till någon form av politisk diskussion.

David Ridemar uppger att byggande av 41 lägenheter i modulhus pågår i Falkenberg och att det på den orten senare kan bli lika många till lägenheter i en andra etapp. Dessutom pågår byggande av cirka 30 lägenheter i Östhammar respektive Umeå.

-Och vi har kontrakt klara med 16 kommuner där vi har köpt mark och har byggrätt och så är det ett 70-tal kommuner som vi förhandlar med, hävdar Ridemar.

Företaget bygger lägen-heter på två rum och kök respektive fyra rum och kök i bland annat sin fabrik Modulhus i Åtvidaberg. Husen byggs i ett eller två plan och därmed undviks lagkraven på hiss och invändiga trapphus, vilket i väsentlig grad håller kostnaderna nere.

-Det är en myt att det skulle vara lyhört i modulhus, svarar Ridemar på tidningens fråga. Tvärtom är det tyst eftersom trähusen byggs mot varandra och alltså har dubbla väggar. Det är mindre lyhört än vad det är i ett traditionell bostadshus byggt i betong.

Efter att husen är byggda kvarstår Vanilla Ventures AB som ägare men överlåter förvaltning och fastighetsskötsel på lokala aktörer.

- Ja, det kommunala bostadsbolaget om det kan, vill och får och inte är för dyra. Eller så blir det Riksbyggen som vi har ett gott samarbete med eller så någon annan förvaltare.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons